Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRE de proporţii: Cum sunt ţinuţi în 'joc de glezne' magistraţii anchetaţi de DNA

dna

Călin Nistor, procuror-șef adjunct al DNA, a declarat că vineri, de fapt, din cele 300 de dosare instrumentate de Direcție, în care sunt anchetați magistrați, numai șase persoane sunt suspecți și două sunt inculpate, pentru restul cauzelor fiind demarate anchete pentru fapte. Practic, aproape toate dosarele sunt ţinut "in rem", ceea ce poate reprezenta o formă de presiune asupra magistraţilor.

„În cursul anului 2018, nu au fost decât 70 de dosare din acestea, care aveau magistrați. Celelalte dosare sunt înregistrate la celelalte secții sau servicii teritoriale din cadrul DNA. Pare un număr mare de dosare pe magistrați, dar vă pot justifica de ce e atât de mare. În dreptul procesual penal ești obligat să inregistrezi orice sesizare penală. Cel care sesizează indică fapta, făptuitorul, îți dă datele, ești obligat să înregistrezi sesziazarea și se constituie cauză penală. Cele mai multe cauze din cele discutate sunt înregistrate în urma unor sesizări făcute de unele părți din dosare civile sau părți procesuale: nemulțumiți că procurorul i-a trimis în judecată, că procurorul nu știu ce i-a făcut. În aceste 300 de cauze, sunt șase suspecți și doi inculpați, aceste persoane sunt în patru cauze”, a declarat procurorul-șef adjunct al DNA, Călin Nistor, la B1TV, potrivit Mediafax.

Vezi şi: Cercetătorii japonezi avertizează: Dacă ai această grupă de sânge eşti în pericol

Magistratul a mai subliniat că pentru restul de 296 de dosare s-a început anchetă in rem.

„Anul trecut, au fost soluționate 370 de cauze cu magistrați., Anul acesta au fost trimiși în judecată, din 1 ianuarie 2018 până la 1 iulie, doi magistrați: de la o judecătorie din Timișoara și un procuror din DNA”, a mai spus Nistor.

Potrivit Art. 305 din Codul de Procedură Penală, "(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

(2) Începerea urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2) lit. a)-c) şi g).

(3) Când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect."

Vezi şi: Cum trebuie consumat usturoiul pentru beneficii maxime. Greşelile care generează efecte adverse

Legea 207/2018 prevede și obligația Direcției Naționale Anticorupție de a înainta cauzele în care sunt cercetați magistrați, la momentul la care secția devine operațională, spune în proiectul cu care Marius Iacob a candidat la șefia DNA, unde se precizează că, în prezent, la Direcția Națională Anticorupție sunt înregistrate aproximativ 300 de cauze care se află în această situație.

"Pentru că se modifică în acest mod competența Direcției, și dispozițiile referitoare la organizarea DNA din Regulamentul de ordine interioară trebuie modificate urgent, întrucît Serviciul pentru combaterea infracțiunilor în justiție trebuie desființat, iar întreaga activitate a Secției de combatere a corupției trebuie regândită", potrivit sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.