Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluirea care îl 'îngroapă' pe Mihai Lucan: Cum a fost medicul ajutat de Emil Boc să câştige o sumă URIAȘĂ - FOTO

www.adevarul.ro
Mihai Lucan Emil Boc

Noi dezvăluiri în cazul medicului Mihai Lucan! Clinica privată a acestuia, construită pe un teren al Primăriei din centrul Clujului, este o afacere care aduce un profit de circa 1 milion de euro pe an. Cu ajutorul primarului Emil Boc, Lukmed a devenit şi o bună afacere imobiliară. Clinica va primi 1 milion de euro în următorii 10 ani dintr-un contract de închiriere încheiat recent.

Primarul Clujului, Emil Boc, urmează să fie audiat la DIICOT în legătură cu relaţia pe care a avut-o cu medicul urolog Mihai Lucan, anchetat pentru că ar fi produs pagube de circa 1 milion de euro Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.

Citește și: Cozmin Guşă anticipează rezultatul ședinței din PSD: 'Liviu Dragnea i-a trădat! Și-a făcut armată vie a unui general mort'

Oameni apropiaţi afacerii medicului Lucan spun că investiţia a fost sprijinită masiv de Primăria Cluj-Napoca. "Mihai Lucan a fost ajutat în Cluj de Emil Boc. Nu putea să facă business-ul numit Lukmed fără domnul Boc. Există o succesiune de hotărâri de consiliu local din care se poate observa cum se facilitează din ce în ce mai mult acest business“, susţine deputatul Emanuel Ungureanu (USR), cel care l-a denunţat la DIICOT pe medicul Lucan.

Ungureanu se referă la contractul de asociere în participaţiune semnat de Primăria Cluj-Napoca şi Mihai Lucan în 2004, în urma căruia medicul a primit în folosinţă un teren de 1.000 de metri pătraţi în centrul oraşului pentru a construi o clinică privată de urologie. Lucan a plătit atunci primăriei 70.000 de euro pentru o suprafaţă care astăzi ar valora circa 1 milion de euro.

În replică, Emil Boc a precizat: "Contractul de concesiune pentru realizarea clinicii LukMed, care stabilea preţul şi suprafaţa de teren, a fost aprobat de către Consiliul Local Cluj-Napoca înainte ca eu să fiu primar“. Datele arată că acest contract a fost aprobat pe 31 mai 2004, când primar la Cluj era Gheorghe Funar.

Actualul edil a mai precizat pentru Mediafax: "În timpul mandatului meu, Consiliul Local a detaliat, prin Hotărâri de Consiliu, precizările din contractul de concesiune stabilite înainte ca eu sa fiu primar“. Boc mai spune că n-a fost tratat preferenţial de medicul clujean şi că a plătit intervenţiile necesare tratării litiazei renale la Clinica Lukmed. Emil Boc susţine că nu mai are chitanţele aferente.

Pe de altă parte, în mandatele de primar ale lui Emil Boc au fost emise cinci hotărâri de consiliu local în legătură cu Lukmed, dintre care două extrem de favorabile afacerii lui Mihai Lucan. De asemenea, Boc a semnat 4 acte adiţionale care au modificat contractul iniţial de asociere şi o autorizaţie de construire care i-a dat dreptul lui Lucan să adauge două etaje la clinică.

Două dintre Hotărârile de Consiliu Local menţionate au adus avantaje importante familiei Lucan. Este vorba despre Hotărârea 82 din 28 februarie 2006 pe baza căreia se modifică contractul de asociere între Primărie şi Lukmed, anunță Adevărul.

Citește și: Opoziția a început 'RECRUTĂRILE': 'Tinerii să nu mai critice PSD...'

Contractul încheiat în 2004 prevedea la punctul 7.2.6 "SC Lukmed se obligă să nu se asocieze cu alţi agenţi economici în scopul exploatării amplasamentului care face obiectul prezentului contract de asocierea, fără acordul Consiliului”. În 2006, Emil Boc a girat modificarea punctului 7.2.6 printr-o Hotărâre a Consiliului Local astfel: "SC Lukmed se poate asocia cu alţi agenţi economici în vederea realizării obiectivului asocierii, fără a schimba destinaţia acestuia”.

Hotărârea nu face altceva decât să anuleze obligaţia Lukmed de a cere acordul Consiliului Local în legătură cu exploatarea clădirii ridicate de Lucan.

Această modificare a permis administratorilor Lukmed să închirieze spaţii din clinică unor alţi operatori medicali, contra unor tarife substanţiale. Astfel, 500 de metri pătraţi din imobilul construit pe terenul municipalităţii au fost închiriaţi societăţii comerciale Hiperdia SA, care a amenajat acolo un laborator de analize medicale încă de la inaugurarea, în 2007, a clădirii. Conform contractului reînnoit în 2016 şi valabil până în 2026, administratorii Hiperdia plătesc chirie 9.100 de euro plus TVA lunar pentru respectivul spaţiu. Practic, în conturile Lukmed intră anual 109.200 de euro, adică în jur de 1,1 milioane de euro în următorul deceniu.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.