Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri din culise: Cum au picat corvetele între Guverne

pixabay.com
diverse, zaruri

Hotărârea de Guvern privind achiziționara de corvete multifuncționale a fost abrogată, joi, de Executiv. În acest context, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a explicat într-un interviu acordat Gândul cum a ajuns procedura de achiziţie a celor patru corvete noi, în valoare de 1,6 miliarde de euro, care urmau să fie construite de olandezii de la Damen în şantierul lor naval de la Galaţi, să fie considerată bună în Guvernul Cioloş, dar greşită din punct de vedere legal în Guvernul Grindeanu, deşi actualul ministru s-a aflat şi atunci, şi acum, în procesul de decizie al acestei proceduri.

Ion Cristoiu se întoarce în televiziune: Ce emisiune va prezenta jurnalistul

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a explicat într-un interviu pentru Gândul că procedura de achiziţie a celor patru corvete pentru Forţele Navale, estimată la un cost de 1,5-1,6 miliarde de euro, rămâne în picioare, numai că se va desfăşura printr-o „negociere directă, dar competitivă”, dând astfel de înţeles că olandezii de la Damen nu mai sunt consideraţi o soluţie bătută în cuie, aşa cum reieşea din programul de achiziţie aprobat de guvernul condus de Dacian Cioloş, în 2016. Gabriel Leş spune că intenţionează ca toate marile programe de achiziţii ale Armatei, de la corvete, avioane F-16 şi transportoare 8x8 la sistemul de apărare antiaeriană de înaltă altitudine HiSAM (pe care ministrul îl caracterizează drept o urgenţă care va necesita „resurse financiare extrem de mari”), să fie făcute prin adoptarea la nivel de lege în Parlament şi să se axeze pe două coordonate: necesitatea operaţională a Armatei şi integrarea cât mai mare în industria naţională de apărare, astfel că viitorii contractori ar trebui să fie dispuşi să apeleze prin programele de offset la industria românească de apărare şi la transferul de tehnologie pentru mentenanţă. Ecuaţia aceasta ar urma să fie valabilă şi pentru următoarea escadrilă de 20 de avioane F-16, pe care Forţele Aeriene intenţionează să le achiziţioneze, nu se ştie încă de unde, şi care ar trebui să fie retehnologizate în România, conform ministrului Leş.

Mihai Răzvan Ungureanu profețește: În România, va apărea un partid de extremă dreaptă puternic

„Dorinţa noastră asta ar fi să nu le cumpărăm şi să le revitalizăm în altă parte, ci să integrăm cât mai mult posibil la noi. Astfel încât acel centru de mentenanţă, acel transfer tehnologic pe care tu o să-l ai cu ocazia acestei modernizări a acestor avioane să îl ai în România pentru operaţionalizarea capabilităţii pe care o ai”, explică ministrul Leş, pentru Gândul.

Prezent el însuşi în 2016, ca secretar de stat responsabil de armamente, în lanţul de decizie privind achiziţia corvetelor de la Damen, care urma să le construiască în şantierul naval de la Galaţi şi să construiască în România un centru tehnologic care să permită mentenanţa acestor corvete, Gabriel Leş spune acum că nu era nimic în neregulă cu hotărârea de Guvern adoptată de Dacian Cioloş, pe care acum Guvernul Grindeanu tocmai a abrogat-o, joi, cu excepţia unui singur aspect legal: Guvernul ar fi trebuit să ceară avizul Parlamentului pentru această achiziţie militară care depăşeşte 100 de milioane de euro înainte să o iniţieze şi să o adopte prin HG.

Dacian Cioloş şi fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc s-au apărat recent, arătând că Guvernul din care au făcut parte a notificat Parlamentul despre acest program de achiziţie şi că HG-ul (906/2016) nu decidea achiziţia în sine a corvetelor, ci doar procedura şi cerinţele operaţionale. „Nu a fost şi nici nu a intenţionat să fie o decizie de achiziţie publică privind cumpărarea unor nave militare marine. HG-ul respectiv nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabileşte doar procedura care urma să se desfăşoare pentru achiziţia acestor nave militare marine”, arătau cei doi într-o scrisoare comună. Problema este că acel aviz de la Parlament nu a mai venit, în pragul alegerilor parlamentare din decembrie, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu insistând ca decizia să fie luată de legislatura viitoare.

Vreau să spun că Guvernul trecut a făcut acea hotărâre de Guvern, neexistând acel aviz al Parlamentului, prin comisiile de specialitate. (…) Ceea ce se întâmplă în acest moment, vizavi de abrogarea acelui HG, este doar pentru că nu a respectat, din punctul de vedere al avizelor pe care trebuia să le primească, conform legii 114 (OUG 114/2011 – n.r.), de la Parlament, prin comisiile reunite de ordine publică şi apărare şi siguranţă naţională – acel aviz pentru achiziţiile de peste 100 de milioane de euro. Toate estimările noastre, fără să discutăm în acest moment, să punem degetul pe un anumit tip de corvetă – de exemplu, în acest sens, toate estimările noastre duceau peste 100 de milioane de euro, se discuta despre peste 1,5 miliarde de euro la cele patru – trebuiau să aibă avizul Parlamentului, prealabil, iniţial pornirii acestei proceduri”, a explicat Gabriel Leş, pentru Gândul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.