Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvoltarea diabetului înainte de 30 de ani poate scurta viaţa şi cu 14 ani, avertizează specialiştii

diabet

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecţiune gravă care trebuie gestionată la orice vârstă, dar un nou studiu arată că dezvoltarea acestei probleme de sănătate la o vârstă tânără poate scurta considerabil viaţa, ducând la deces timpuriu, potrivit news.ro..

Cercetători de la Universitatea din Cambridge au descoperit că persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 înainte de vârsta de 30 de ani ar putea ajunge să aibă o speranţă de viaţă cu 14 ani mai mică decât o persoană obişnuită.

Potrivit studiului, cu cât o persoană este diagnosticată mai devreme cu această afecţiune, cu atât mai semnificativă este scăderea speranţei de viaţă a acesteia.

Cercetătorii de la Cambridge şi de la Universitatea din Glasgow şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la numărul tot mai mare de persoane tinere care sunt diagnosticate cu această boală, care ar putea să le răpească zeci de ani din viaţă.

Publicat în numărul din octombrie al revistei The Lancet Diabetes & Endocrinology, studiul subliniază nevoia urgentă de intervenţii pentru a preveni sau întârzia apariţia diabetului.

Creşterea numărului de cazuri de diabet zaharat de tip 2 la nivel mondial este atribuită creşterii nivelului de obezitate, obiceiurilor alimentare proaste şi creşterii sedentarismului.

În 2021, estimările au preconizat că aproximativ 537 de milioane de adulţi la nivel global aveau diabet.

O parte tot mai mare dintre aceste cazuri au fost diagnosticate la vârste din ce în ce mai tinere.

Diabetul zaharat de tip 2 sporeşte riscul pentru mai multe probleme de sănătate, inclusiv Infarctul miocardic (atac de cord), AVC (accident vasculare cerebrale), afecţiuni renale şi cancer.

Studii anterioare sugerează că adulţii cu diabet zaharat de tip 2 trăiesc, în medie, cu aproximativ şase ani mai puţin decât cei care nu suferă de această afecţiune.

Însă, măsura în care speranţa de viaţă se reduce în funcţie de vârsta de diagnosticare a rămas incertă.

Pentru a aprofunda acest aspect, cercetătorii au analizat datele din două studii internaţionale semnificative: Emerging Risk Factors Collaboration şi UK Biobank, care au implicat aproximativ 1,5 milioane de participanţi.

Aceştia au ajuns la concluzia că, cu cât vârsta de diagnosticare a diabetului zaharat de tip 2 este mai timpurie, cu atât mai pronunţată este reducerea speranţei de viaţă.

În medie, fiecare diagnosticare mai timpurie cu 10 ani mai devreme a dus la o scădere de aproximativ patru ani a speranţei de viaţă.

Pe baza datelor din Statele Unite, echipa a estimat că persoanele diagnosticate cu diabet la vârstele de 30, 40 şi 50 de ani au avut o speranţă de viaţă redusă cu aproximativ 14, 10 şi, respectiv, şase ani, în comparaţie cu cele care nu aveau această boală.

Aceste cifre s-au dovedit a fi uşor mai mari în cazul femeilor, şi anume 16, 11 şi, respectiv, şapte ani, în comparaţie cu bărbaţii, care au înregistrat scurtarea vieţii cu 14, nouă şi cinci ani.

În comparaţie cu datele din Uniunea Europeană (UE), constatările au fost consecvente.

Europenii diagnosticaţi la vârstele de 30, 40 şi 50 de ani au avut o speranţă de viaţă redusă cu aproximativ 19, nouă şi, respectiv, cinci ani.

„Diabetul zaharat de tip 2 era văzut ca o boală care afecta adulţii mai în vârstă, dar vedem din ce în ce mai mulţi oameni diagnosticaţi mai devreme în viaţă”, explică profesorul Emanuele Di Angelantonio, de la Institutul de Cercetare a Inimii şi Plămânilor Victor Phillip Dahdaleh (VPD-HLRI) din Cambridge, într-un comunicat al universităţii, publicat marţi.

„După cum am demonstrat, acest lucru înseamnă că aceştia riscă să aibă o speranţă de viaţă mult mai scurtă decât ar fi avut în alte condiţii”, a precizat medicul.

Un alt specialist de la VPD-HLRI, dr. Stephen Kaptoge, susţine că ar putea fi demarate schimbări în societate pentru a preveni sau întârzia diabetul la adulţi.

„Diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit dacă cei care prezintă cel mai mare risc pot fi identificaţi şi li se poate oferi sprijin – fie că este vorba schimbări de comportament sau de a li se oferi medicamente pentru a le reduce riscul”, spune dr. Kaptoge.

Potrivit acestuia,  ar putea exista schimbări structurale „pe care noi, ca societate, ar trebui să le urmărim, inclusiv în ceea ce priveşte producţia de alimente, schimbări în mediul construit pentru a încuraja mai multă activitate fizică şi aşa mai departe”, aprecizat la rândul său dr. Kaptoge.

Având în vedere impactul pe care diabetul zaharat de tip 2 îl va avea asupra vieţii oamenilor, prevenirea – sau cel puţin întârzierea apariţiei – acestei afecţiuni ar trebui să fie o prioritate urgentă, a mai adăugat specialistul.

Echipa de cercetare a constatat că reducerea speranţei de viaţă la persoanele cu diabet s-a datorat în principal „deceselor vasculare” – cele legate de infarctul miocardic, AVC şi anevrisme.

Alte complicaţii, cum ar fi cancerul, au contribuit, de asemenea, la scăderea speranţei de viaţă.

„Descoperirile noastre susţin ideea că, cu cât un individ este mai tânăr atunci când dezvoltă diabet de tip 2, cu atât mai multe daune se acumulează în corpul său din cauza metabolismului afectat”, adaugă profesorul Naveed Sattar de la Institutul de Ştiinţe Cardiovasculare şi Medicale al Universităţii din Glasgow.

Potrivit specialistului, constatările sugerează, de asemenea, că depistarea precoce a diabetului prin screening, urmată de un control intensiv al glucozei, ar putea ajuta la prevenirea complicaţiilor pe termen lung ale acestei afecţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.