DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'Die Doppelgängerin', sculptura creată de una dintre cele mai importante artiste din Austria, a fost dezvelită în București

sammlung.belvedere.at
Die Doppelgängerin

"Die Doppelgängerin", sculptură de Valie Export creată de una dintre cele mai importante artiste din Austria, a fost dezvelită vineri la MARe/Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti.

"Die Doppelgängerin", sculptură de Valie Export, una dintre cele mai importante artiste din Austria, a fost dezvelită vineri la MARe/Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti.

Ceremonia de dezvelire a noului monument s-a desfăşurat în prezenţa ES Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei în România, şi a lui Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac la Bucureşti, în cadrul parteneriatului dintre cele două instituţii diplomatice şi MARe/Muzeul de Artă Recentă.

"În calitate de ambasadoare a Austriei, este o foarte mare bucurie să văd opere ale artistelor şi artiştilor austrieci amplasate în spaţii deschise, accesibile publicului. În cazul de faţă, este însă mult mai mult decât atât: avem de-a face cu o creaţie extraordinară. Sculptura „Die Doppelgängerin” de Valie Export impresionează atât prin dimensiuni, cât şi prin expresivitatea sa. Graţie amplasării sale chiar în faţa MARe, aceasta va constitui prima impresie, prima imagine pe care vizitatorii o vor dobândi despre Muzeul de Artă Recentă. Această operă de artă a uneia dintre cele mai importante artiste austriece contemporane va fi, de aici înainte, un reper al oraşului Bucureşti”, a precizat ES Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei în România.

Creată în 2010, sculptura „Die Doppelgängerin” este o lucrare de mari dimensiuni (460 x 200 x 200 cm şi cântărind 1.200 kg), realizată în doar cinci exemplare (din materiale diferite), răspândite în întreaga lume. Exemplarul care intră, astfel, în colecţia permanentă a MARe este cel de-al doilea din serie, fiind singurul turnat în bronz.

Înainte de a ajunge la Bucureşti, sculptura a fost expusă la Berlin, la PalaisPopulaire (2020 - 2021). De asemenea, Palatul Belvedere din Viena găzduieşte, în mod permanent, o altă variantă executată din oţel inoxidabil.

Născută la Linz, pe 17 mai 1940, Valie Export este una dintre principalele figuri ale avangardei şi ale artei feministe austriece şi europene. Autoare a unor lucrări – sculptură, fotografie, film, video, performance şi instalaţie – care au schimbat modurile de creaţie şi de percepţie publică a artei angajate şi cu miză socială, Valie Export este una dintre artistele şi artiştii austrieci cei mai expuşi si cei mai discutaţi în întreaga lume.

Lucrarea „Die Doppelgängerin” a fost achiziţionată după succesul expoziţiei „Valie Export. Import”, din perioada 18 decembrie 2020 - 14 martie 2021, organizată de MARe cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.