Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dilma Rousseff, președinta Braziliei, ar putea fi suspendată din funcție

15280075047_495550e109_z

Eduardo Cunha, președintele camerei inferioare a parlamentului brazilian, a aprobat începerea procedurii de suspendare și revocare pentru Dilma Rousseff, președinta Braziliei. Aceasta este acuzată că a încălcat reglementări fiscale prezentând situația financiară a țării în culori mai roz decât permitea realitatea în scopul de a-și spori șansele de realegerea la ultimul scrutin.

Rousseff se apără susținând că nu există nici o bază substanțială pentru acuzarea ei.

„Am primit cu indignare decizia luată de șeful Camerei inferioare de a [lansa procedura de] revocare. (...) Nu există nici un act necinstit comis de mine, și nu există suspiciuni că aș fi abuzat de banii publici” susține aceasta, citată de The Guardian.

Membri ai Partidului Muncitoresc (de guvernare) îl acuză pe Cuhna că ar dori să inițieze o lovitură de stat.

Au existat și alte propuneri de începere a procedurii de revocare dar Cuhna le-a blocat vreme de mai multe luni, susținând că ele ar putea fi un pas înapoi pentru democrația braziliană. Schimbarea de poziție se poate datora, conform The Guardian, și faptului că liderul parlamentar trebuie să se apere el însuși de acuzații de corupție și nu a mai găsit potrivit să reziste și pe acest front.

Pentru începerea investigației și suspendare sunt necesare voturile a două treimi din numărul deputaților. Dacă acest pas este îndeplinit, vicepreședintele Michel Temer (Partidul Mișcarea Democratică, același din care face parte și Cunha) va prelua temporar postul de președinte permițând astfel desfășurarea unei investigații de către Senat. Decizia finală va trebui luată tot de Senat cu majoritate de după treimi.

Roussef se confruntă cu scandaluri multiple și cu o scădere masivă de popularitate (sub 10%). În martie, aprilie și august au avut loc demonstrații împotriva sa care au adus în stradă milioane de cetățeni. Ea păstrează, probabil, posibilitatea de a strânge voturile necesare pentru a-și păstra funcția. Dar escaladarea conflictului poate dăuna economiei Braziliei care oricum risca să între în cea mai mare criză din anii '30 și până azi.

Sursa foto: Global Panorama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.