Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Din anul 2014 unii crescători de oi FENTEAZĂ și FRAUDEAZĂ BUGETUL UE alocat sferei zootehnice - Declarațiile unui președinte de Asociație de profil la DNA

caine stana ciobani

Procurorii DNA de la Timișoara au deferit justiției, recent, peste 10 persoane, în special crescători de animale, pentru fapte de corupție, prin care se viza fraudarea bugetului UE din sectorul zoothenic.

Concret, ciobani, medici veterinari și ingineri zootehniști au încercat punerea în funcțiune a unui mecanism fraudulos de decontare a unor cheltuieli inexistente, pe tema unor rase de berbeci pretins deținute de crescătorii de animale.

Citește și: PEDEAPSĂ DURĂ cerută de procurorii DNA în cazul ex-secretarului de stat Mihnea Costoiu

Planul a fost demantelat încă din faza sa incipientă, după intervenția promptă a DNA, iar acum 12 persoane sunt judecate pentru faptele lor, marea majoritatea în faza de tentativă.

Dacă mecanismul nu ar fi fost descoperit la timp, arată anchetatorii DNA în actele lor, inculpații ar fi putut prejudicia bugetul UE cu aproape 160.000 de euro.

În acest dosar penal procurorii DNA de la Timișoara au avut suportul unui crescător de ovine de profesie precum și mărturia și detaliile de interior oferite de Gheorghe Dănulețiu, cunoscut după porecla „Ghiță Ciobanul”, din reclamele unei firme de telefonie mobilă din România.

Au „tăbărât„ pe fondurile europene din 2014

„Cu toate acestea, din declarația martorului ( ), denunțător, crescător de ovine și președinte al Asociației „( )” din Sibiu (vol. 3, f. 114-118) a rezultat că, încă din anul 2014, există o practică în rândul crescătorilor de ovine din România care, pentru a obține în mod necuvenit fonduri europene, cumpără certificate și crotalii, fără berbeci.

Totodată, martorul a precizat că acest fenomen, în care berbecii se vând doar pe hârtie, este cunoscut atât de crescători cât și de asociațiile de profil și de funcționarii din cadrul APIA sau ANZ iar mențiunile din certificatele zootehnice cu privire la performanțele proprii (carne și lână) sau cu privire la ascendența pe linie maternă și paternă (genealogia) în privința berbecilor indicați în cuprinsul acestora nu sunt reale deoarece totul se face doar pe hârtie, de către funcționarii din cadrul asociației care desfășoară controlul producției.

În acest sens, funcționarii din cadrul asociaților de profil, pot prelua ascendenți din Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) pe care să-i treacă în dreptul produșilor cu ocazia consemnării procedurii de montă.

Potrivit martorului, obținerea unei rase pure de ovine se poate realiza cu multă muncă, existând și crescători care dețin efective de ovine de rasă pură dar care sunt dezavantajați de această practică ilicită, existentă la nivel național, constând în vânzarea de certificate zootehnice și crotalii, fără ovine.

În acest sens, martorul a indicat ca principali responsabili pentru acest fenomen, asociațiile care desfășoară controlul oficial al producțiilor și care nu efectuează, în fapt, niciun control pentru ovinele înscrise în COP (controlul oficial al producțiilor), în buletinul de control fiind introduse doar date fictive.

Asemenea martorului denunțător (....), și martorul (....), (vol.3, f. 96-106), a precizat că există un fenomen în rândul crescătorilor de ovine, de notorietate, care face și obiectul prezentei cauze, constând în aceea că, între crescătorii de ovine din România se vând certificate zootehnice și crotalii nefolosite, atribuite unor animale inexistente, principalii responsabili de această situație fiind proprietarul acestor ovine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în special cu ocazia identificării ovinelor, controlorii din cadrul asociaților de profil care efectuează activitatea de COP precum și funcționarii din cadrul ANZ care ar trebui să facă o serie de controale, mai serioase, în vederea prevenirii acestui fenomen, pentru ca România să aibă un Program real de ameliorare a rasei și cu efecte de durată, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1012/2016.

Din situația de fapt care se va expune la punctul II din prezentul rechizitoriu, se constată că toate cele relatate de martorii ( ), ( ) și ( ) au loc în realitate, din vastul probatoriu administrat rezultând activitatea infracțională care se circumscrie atât procedurii de întocmire și de eliberare a certificatelor zootehnice, precedată de procedura fictivă de efectuare a controlului oficial al producțiilor de asociațiile de profil, care atestă nereal deținerea de ovine de rasă pură cât și procedurii transferului fictiv de ovine, pe teritoriul României, precedată de o identificare fictivă în privința acelorași ovine inexistente, ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.

Ciobani, veterinari și ingineri zootehniști, în gheara DNA

Procurorii DNA de la Timișoara au trimis în judecată, în stare de libertate și sub control judiciar, 12 inculpați, respectiv crescători de ovine, medici veterinari și ingineri zootehniști , pentru încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, prin folosirea de certificate falsificate de atestare a unei rase de ovine.

Cei 12 inculpați vor fi judecați pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub diferite forme de participație), luare de mită, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale (din Legea zootehniei nr. 32/2019).

Citește și: Hackerul luat în COLIMATOR de DIICOT ar DEȚINE ZECI DE BITCOIN urmare faptelor sale...

În rechizitoriul trimis judecătorilor de la Tribunalul Timiș procurorii notează că cercetările în prezenta cauză au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulți crescători de animale ar fi încercat să obțină fonduri europene nerambursabile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Țurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE.

Concret, în anii 2020 și 2021, cinci dintre inculpați ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari David Alin Cătălin și Dănescu Constantin Ionuț, de inginerul zootehnist Pascariu Lucian și de controlorul implicat în culegerea datelor genetice și performanțelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Țurcană.

Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.

Pentru „ajutorul” acordat în acest sens, inculpatul Pascariu Lucian ar primit de la unul dintre cei cinci inculpați suma de 2.000 lei.

Citește și: `Băiat deștept` din Energie RUPE TĂCEREA după 10 ani - `O vedeam pe doamna Udrea..

Ulterior, certificatele respective ar fi fost vândute (900-1.000 lei/bucată) împreună cu mijloacele oficiale de identificare (crotalii) unor fermieri de pe raza județelor Timiș, Arad și Caraș-Severin care le-au folosit în relația cu A.P.I.A pentru a dovedi îndeplinirea condiției necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine).

În realitate, fermierii nu aveau în exploatație astfel de animale de reproducție de rasă pură Țurcană.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.