Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul Agenţiei Spaţiale Europene avertizează: Deşeurile din spaţiu reprezintă un pericol în creştere

spatiu, cosmos

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a emis marţi un avertisment cu privire la pericolul în creştere pe care îl reprezintă deşeurile din spaţiu, relatează dpa, potrivit Agerpres.

''Deşeurile spaţiale devin o problemă majoră, mult mai mult decât era în urmă cu câţiva ani, când trebuia să faci doar câteva manevre pentru a le evita'', a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, în cadrul unei conferinţe de presă online, desfăşurată în deschiderea Conferinţei europene privind resturile spaţiale

El a spus de asemenea că a devenit ceva obişnuit ca sateliţii să fie ghidaţi pentru a nu intra în coliziune cu resturi spaţiale.

De la prognoza meteo la comunicaţie şi navigaţie, multe servicii de pe Pământ depind de astfel de sateliţi, a spus Aschbacher.

El a cerut statelor membre ale ESA să investească mai mult pentru a face spaţiul mai sigur.

Deşeurile spaţiale sunt definite ca obiecte create de om, aflate în spaţiu şi care care nu servesc niciunui scop. Există aproape 129 de milioane de astfel de obiecte în spaţiu, majoritatea dintre ele având dimensiunea între un milimetru şi un centimetru, conform estimărilor ESA.

Aceste obiecte provin din sateliţi dezmembraţi sau fragmente de nave spaţiale.

''Ne confruntăm cu provocări complet noi, pentru că astăzi sute de sateliţii sunt lansaţi în doar o lună. Este mult mai mult decât obişnuiam să lansăm într-un an întreg'', a spus Thomas Schildknecht de la Institutul Astronomic de la Universitatea din Berna, Elveţia.

Scopul este să lase loc în spaţiu pentru generaţiile viitoare, a spus Rolf Densing, directorul operaţiunilor misiunii ESA.

Conform normelor internaţionale, sateliţii din apropierea Pământului trebuie eliminaţi din spaţiu nu mai târziu de 25 de ani de la încheierea misiunilor lor, o perioadă de timp ce ar trebui reconsiderată, conform lui Rolf Densing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.