Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuție Cazanciuc - Fenechiu pe dosarul lui Tăriceanu: Udrea era băsistă, Tăriceanu e la putere / Senatorii nu vor să ceară în orb urmărirea penală

Senatul Romaniei
Calin Popescu Tariceanu

Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Robert Cazanciuc (PSD) și vicepreședintele senatorilor juriști, Daniel Fenechiu (PNL), au purtat, marți, în Parlament, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, un dialog față în față pe tema cererii procurorilor DNA de încuviințare de către Senat a urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu. Cazanciuc spune că senatorii PSD au făcut cereri de studiere a dosarului pentru că nu vor să ceară „în orb” urmărirea penală, iar Fenechiu acuză un conflict constituțional Senat - Ministerul Public.

  • Context: Pe 7 noiembrie 2018, DNA a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului fiind acuzat că ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Potrivit procedurii, Senatul trebuie să voteze, în plen, dacă cere sau nu cere urmărirea penală a lui Tăriceanu. Până acolo, mai este nevoie de un raport al Comisiei Juridice a Senatului. Votul nu a avut loc până în prezent pentru că mai mulți senatori și-au exprimat dorința să studieze dosarul aflat în Parlament pentru a-și formula un punct de vedere.

Redăm discuția dintre Robert Cazanciuc și Daniel Fenechiu, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, pe tema dosarului lui Tăriceanu:

Reporter: Câte solicitări ale senatorilor au fost făcute la Comisia Juridică pentru studierea dosarului dlui Tăriceanu?

Robert Cazanciuc: Nu știu câte, dar au fost mai multe de-a lungul timpului.

content-imageDaniel Fenechiu (foto dreapta): Suntem în afara tuturor termenelor. Noi ar fi trebuit să dăm un raport, dar Biroul Permanent a decis să ne suspende nouă activitatea stabilind că toți senatorii care au făcut cerere să poată să studieze dosarul și a dat termen două săptămâni. Cele două săptămâni s-au terminat după sesiunea de iarnă, pe 19 decembrie. Apoi a fost vacanță parlamentară, acum suntem în situația în care BP trebuie să ne spună cum rezolvăm problema. Înțeleg că s-au depus iar cereri de studiu.

Robert Cazanciuc: Exact (...) Doar de la PSD au depus.

Reporter: Estimați un orizont de timp pentru raport?

content-imageRobert Cazanciuc (foto dreapta): Eu când am făcut prima solicitare la Biroul Permanent, tocmai lucrul acesta l-am cerut, să se pronunțe dacă sunt de acord sau nu cu privire la accesul la dosar în Comisia Juridică și să stabilească un termen pentru a nu fi 'sine die'. A fost un termen stabilit inițial, a fost apoi vacanță parlamentară. În prima ședință a Comisiei Juridice de după vacanță, adică săptămâna trecută, am pus din nou în discuție chestiunea asta, a ajuns la Biroul Permanent, sunt mai multe cereri formulate de diverși colegi, o să decidă Biroul Permanent.

Daniel Fenechiu: Deci noi ca și Comisie Juridică ne dorim să dăm un raport cât mai repede, pentru că prin ceea ce se întâmplă în momentul de față afectăm foarte grav imaginea Parlamentului. Mai mult, suntem într-o situație în care, dacă băieții de la Parchetul General și-ar face treaba, am fi în situația unui conflict de natură constituțională, pentru că în momentul de față puterea legislativă încalcă niște atribuții ale Ministerului Public. Noi am depășit toate termenele și blocăm activitatea Ministerului Public care nu poate să își facă treaba în lipsa acestui aviz care poate să fie pozitiv sau negativ, dar trebuie să îl dăm.

Robert Cazanciuc: Nu, noi nu blocăm nicio activitate...

Daniel Fenechiu: Ba da, ei nu pot să facă nimic în momentul ăsta.

Robert Cazanciuc: ...pentru că este o condiție cerută de lege, deci titularul acțiunii penale nu este Parchetul, ci Parlamentul. Parlamentul a primit 70-80 de volume, Parlamentul nu poate să se pronunțe de pe o zi pe alta.

Daniel Fenechiu: Parlamentul poate să studieze 100 de ani pe principiul ăsta, pot studia colegii noștri 15 legislaturi viitoare. Există o decizie a Curții Constituționale care vorbește de principiul colaborării loiale, or colaborarea loială în momentul de față între Senatul României și Parchetul General, dar hai să le spunem băieților ălora 'Dorim să efectuați urmărirea penală sau nu dorim'.

Robert Cazanciuc: Eu cred că senatorii care au cerut accesul la dosar vor să dea un vot responsabil, nimic altceva.

Daniel Fenechiu: Sunt convins. Eu sunt extrem de convins că nu dorm noaptea din cauza asta și fiecare se trezește dimineața și spune 'Nu am văzut dosarul'

Robert Cazanciuc: E o formă de responsabilitate a celor care vor să vadă dosarul, să nu dea un vot în orb.

Daniel Fenechiu: Eu cred, dle Cazanciuc, că este de noaptea minții ce fac băieții ăștia în Biroul Permanent, asta e părerea mea. Nu poți să ții 4 luni de zile dosarul ăsta pe motiv că s-ar putea trezi cineva să mai vrea să-l studieze.

Robert Cazanciuc: Dle Fenechiu, o instanță de judecată pronunță termene la două-trei luni de zile în momentul de față.

Daniel Fenechiu: Nu e în regulă, dle Cazanciuc. Dați-mi un precedent, arătați-mi un caz în care Parlamentul a stat 4 luni de zile până să dea un raport.

Robert Cazanciuc: Cred că putem să găsim în istoria parlamentară cazuri de luni de zile în care parlamentarii, cu responsabilitate, au încercat să înțeleagă dacă sunt suficiente motive pentru a formula o cerere de urmărire penală sau nu.

Daniel Fenechiu: Mi-aduc aminte de cererea pe Udrea, în 3 zile am aprobat vreo 7 cereri. Da? Doar că Udrea era femeie și era băsistă, Tăriceanu e la putere.

Robert Cazanciuc: Nu, să nu amestecăm lucrurile, aici este vorba de o procedură pe legea responsabilității ministeriale, este altceva.

Daniel Fenechiu: Pe Udrea au executat-o știți cum? Ne-au adus seara, am stat până la 9 seara, Zgonea spunea să votăm că oricum trece.

Robert Cazanciuc: Parlamentarii de atunci au decis că nu vor să vadă dosarele, parlamentarii de acum vor să vadă dosarul.

Daniel Fenechiu: Parlamentarii de atunci au considerat că Udrea e vinovată pentru simplul motiv că o cheamă Udrea.

Citește și: Guvernul dă înapoi în cazul OUG 114. Se pregăteşte o ordonanţă de modificare (surse) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.