Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discurs al lui Erdogan, INTERZIS în Germania. Zeci de mii de turci în stradă la Koln

turci koln

Aproximativ 20.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat duminică la Koln, în Germania, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după tentativa de lovitură de stat eşuată, dar difuzarea unui discurs aşteptat al acestuia a fost interzisă de autorităţile germane, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Reuniţi pe malul drept al Rinului, susţinătorii preşedintelui islamo-conservator turc au agitat drapele turceşti şi au intonat imnul turc, apoi pe cel german, păstrând un minut de reculegere în memoria victimelor loviturii de stat eşuate din 15 iulie. 

Cu puţin timp înaintea începerii manifestaţiei, preşedinţia turcă a calificat drept "inacceptabilă" decizia celei mai înalte instanţe juridice germane, Curtea Constituţională, de a interzice intervenţia în direct în cursul acestei manifestaţii printr-o legătură video a preşedintelui Erdogan.

Vezi și: Președintele Republicii Cehe, atac la Merkel: 'Lipsită de sens'

Autorităţile germane se temeau că un astfel de discurs ar putea exacerba tensiunile în cadrul diasporei turce din Germania, unde opozanţii Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator aflat la putere în Turcia) se declară victime ale ameninţărilor şi hărţuirii în cadrul epurărilor angajate de putere după tentativa de puci. 

Interdicţia "este inacceptabilă", a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, într-un comunicat. 

Germania are cea mai importantă diasporă turcă din lume - 1,55 de milioane de turci - şi tensiunile sunt mari în această comunitate după tentativa de lovitură de stat militară eşuată în Turcia la 15 iulie şi epurările ce au urmat. 

Organizatorii voiau să facă din această acţiune o manifestaţie de "sprijin pentru democraţie" şi au încercat să obţină o intervenţie video în direct a lui Erdogan, dar autorităţile germane s-au opus. Curtea Constituţională, instanţa supremă a ţării, a confirmat sâmbătă această interdicţie, provocând indignarea Ankarei.

Vezi și: Ambasadorul britanic explică: Cât mai pot să stea liniștiți românii din Regatul Unit

"Eforturile materiale şi legale pentru a împiedica desfăşurarea acestui eveniment în favoarea democraţiei, a libertăţii şi statului de drept şi împotriva tentativei de lovitură de stat din 15 iulie reprezintă o încălcare a libertăţii de expresie şi a dreptului de a se reuni liber", a reacţionat preşedinţia turcă, potrivit AFP. "Suntem curioşi care sunt motivele reale care au determinat autorităţile germane şi Curtea Constituţională să interzică mesajul preşedintelui Erdogan şi sperăm că autorităţile germane ne vor da o explicaţie satisfăcătoare", a spus în continuare preşedinţia de la Ankara. 

Organizatorii sperau în prezenţa a cel puţin 50.000 de persoane la această manifestaţie, dar poliţia locală a estimat că în cele din urmă s-au adunat în jur de 30.000 de participanţi. Ea a desfăşurat 2.700 de oameni pentru a preveni eventuale incidente. 

Paralel, mai multe mici contramanifestaţii distincte aveau loc, la iniţiativa mişcărilor germane de stânga şi ale unui grup de extremă-dreaptă local islamofob. 

Apelul manifestaţiei în favoarea puterii turce, sub lozinca "Împotriva loviturii de stat şi pentru democraţie", a fost lansat de Uniunea Democraţilor Europeni Turci (UETD), care face lobby pro-Erdogan. Landul din care face parte Koln, Renania de Nord-Westfalia, concentrează o treime din diaspora turcofonă a ţării.

Vezi și: Sorin Ovidiu Vîntu se dezlănțuie: Mesaj dur din pușcărie pentru jurnaliști și politicieni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.