Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discurs separatist la ONU - Transnistria are limba 'moldovenească', iar Republica Moldova limba română 'artificială'

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Separatistul transnistrean Leonid Manakov, prezentat de pretinsele autorități de la Tiraspol drept șef al „ambasadei” transnistrene la Moscova, a ținut un discursul în cadrul celui de-al 12-lea Forum dedicat minorităților naționale organizat de ONU la Geneva. Pretinsul diplomat a spus că în Transnistria, funcționează oficial trei limbi - rusa, ucraineana și „moldovenească”, iar în Republica Moldova este impusă artificial limba română, scrie deschide.md.

Forumul cu genericul „Educație, limbă și drepturile minorităților naționale” s-a desfășurat în zilele de 28 și 29 noiembrie. Pretinsul diplomat transnistrean a ținut un discurs despre politica Transnistriei în ceea ce privește educația și suportul oferit pentru predarea limbilor naționale. Manakov a menționat că, spre deosebire de Republica Moldova, în Transnistria, începând cu anii 1990, au fost create toate condițiile pentru dezvoltarea tuturor națiunilor și etniilor.

„Statutul celor trei limbi - rusă, ucraineană și „moldovenească” este oficializat în constituție, iar egalitatea în drepturilor vorbitorilor și absența discriminării pe criterii lingvistice sunt la ordinea de zi”, a spus Manakov.

Citește și: Tot mai puţini clienţi în magazinele din SUA, deşi se aşteaptă încasări de 7,5 mld USD, de Black Friday

„Numai în Transnistria se păstrează limba moldovenească originală, care își are rădăcinile în limba moldovenească veche chirilică, folosită în secolul al XVI-lea. În același timp, în Moldova a fost introdusă în mod artificial limba română”, a subliniat pretinsul diplomat transnistrean.

Acesta a mai menționat despre faptul că în Transnistria toate cele trei limbi oficiale ar fi predate în școli, și ar fi organizate oportunități pentru studierea altor limbi ale minorităților naționale.

Acesta este deja al treilea discurs separatist al lui Manakov ținut la tribuna ONU. În luna martie curent Leonid Manakov a avut la Geneva două discursuri, unul expus verbal în cadrul panelului de raportări având subiectul „Rasismul și discriminarea rasială, xenofobia și alte forme de intoleranță și a monitorizării a implementării Declarației de la Durban”. Rămâne o enigmă de ce Makanov și-a ținut discursul în cadrul unui panel despre implementarea unei declarații ce vizează rasismul în statele africane.

Consiliul Internațional al Conaționalilor Ruși este organizația sub tutela căreia a ajuns Manakov la ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.