Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuție telefonică între Rumen Radev și Vladimir Putin - Bulgaria intenționează să reia o serie de proiecte energetice în colaborare cu Rusia

Rumen Radev

Vladimir Putin și omologul său bulgar Rumen Radev au avut o discuție telefonică pe tema implementării proiectelor energetice. Conversația a avut loc la inițiativa lui Radev, potrivit biroului de presă al Kremilnului.

Peste 90% din necesarul de gaze al Bugariei este asigurat de importurile din Rusia iar de la 1 ianuarie Bulgaria a început să primească gaze naturale ruse prin conducta Gazprom TurkStream care traversează Turcia, înlocuind ruta de livrare existentă prin România și Ucraina.

Noua cale de aprovizionare va livra gaz natural și în Grecia și Macedonia de Nord.

În octombrie, un consorțiu al companiei de construcții și construcții Arkad ABB din Arabia Saudită și compania sa de asociere mixtă din Italia, Arkad ABB, au început construcția secției bulgare a TurkStream în baza unui contract de 1,1 miliarde de euro (1,9 miliarde de dolari). Secțiunea offshore a conductei TurkStream, care se întinde pe 930 km de-a lungul Mării Negre, de la Rusia la Turcia, constă din două șiruri paralele, cu o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi.

Un singur șir este destinat consumatorilor din Turcia, în timp ce al doilea va transporta gaze către clienții din Europa prin Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Un alt proiect energetic important la care Rusia ar putea lua parte este construirea unei a doua centrale nucleare în Bulgaria - un proiect abandonat din 2012, pe care guvernul urmărește să-l reînvie.

În decembrie, Bulgaria a invitat cinci companii să depună oferte obligatorii în procesul de selecție a unui investitor strategic în proiectul său de centrale nucleare Belene (NPP) de 2.000 MW.

Candidații preselectați sunt: China National Nuclear Corporation (CNNC), Korea Hydro & Nuclear Power, Atomenergoprom din Rusia, o filială a Rosatom, Framatome din Franța și General Electric, cu sediul american, a declarat la acea vreme.

În decembrie 2016, în urma arbitrajului internațional, Bulgaria a plătit aproximativ 600 de milioane de euro pentru a compensa Atomstroyexportul rusesc pentru echipamentele fabricate deja de companie pentru proiect.

Echipamentul este acum depozitat pe amplasamentul din Belene, pe Dunăre, destinat pentru construcția centralei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.