Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Disney, un gigant al industriei de divertisment, a decis să nu lanseze în cinematografele franceze următorul său film de animaţie

Disney +

Disney, un gigant al industriei de divertisment, a decis să nu lanseze în cinematografele franceze următorul său film de animaţie, "Strange World", şi să difuzeze în Franţa această superproducţie direct pe platforma sa de streaming la sfârşitul anului 2022, a anunţat miercuri grupul american, citat de AFP și Agerpres.

Disney a confirmat astfel pentru AFP o informaţie apărută iniţial pe site-ul cinematografic american Deadline şi în cotidianul economic francez Les Echos.

"Este consecinţa 'cronologiei în media', aşa cum este ea practicată în Franţa, pe care noi o considerăm inechitabilă, constrângătoare şi neadaptată la aşteptările publicului nostru", a declarat pentru Les Echos preşedinta filialei din Franţa a grupului Disney, Helene Etzi.

Această decizie se va aplica doar în Franţa.

Cronologia în media reglementează datele la care filmele pot fi difuzate, în streaming şi la televiziune mai ales, în lunile care urmează lansării lor în cinematografe.

Potrivit noului acord încheiat la sfârşitul lunii ianuarie, platformele online care nu au semnat acest acord, inclusiv Disney+, trebuie să aştepte 17 luni înainte să poată să difuzeze filmele după lansarea lor în cinematografe. Platformele online devansează totuşi posturile de televiziune gratuite, care difuzează filmele după 22 de luni de la lansarea acestora în sălile de proiecţii.

Acest dispozitiv are obiectivul de a proteja sălile de cinema, oferindu-le întâietate, dar şi posturile TV şi difuzorii care finanţează cinematografia. Franţa încearcă astfel să conserve diversitatea producţiei sale cinematografice, o chestiune susţinută de guvernele sale.

Într-un comunicat remis AFP, delegatul general al Federaţiei naţionale a cinematografelor franceze, Marc-Oliver Sebbag, a denunţat "o decizie complet inacceptabilă", "teribil de nedreaptă" şi a cerut grupului Disney să revină asupra acesteia.

El a îndemnat autorităţile publice să permită "o rezolvare rapidă a acestei probleme majore pentru acest sector".

În alte ţări, filmele pot fi în general difuzate pe platforme online la o lună şi jumătate după lansarea lor în cinematografe.

Disney s-a plâns de asemenea din cauza ferestrei de exclusivitate "de doar cinci luni", înainte ca un film să poată fi difuzat de posturile TV gratuite.

Pentru moment, doar filmul "Strange World" este vizat de această decizie, a precizat Helene Etzi pentru Les Echos.

Lansarea filmului "Lightyear", un lungmetraj de animaţie realizat de Disney sub forma unui spin-off al francizei "Toy Story", va avea premiera în sălile franceze pe 22 iunie.

În schimb, deocamdată nu s-a decis nimic pentru continuarea peliculei "Black Panther" şi următorul opus "Avatar", două superproducţii pe care mizează administratorii de cinematografe pentru a-şi ameliora performanţele de box-office.

"Continuăm să evaluăm situaţia film cu film şi ţară cu ţară", a adăugat preşedinta filialei din Franţa a grupului Disney.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.