Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA, acuzaţii grave: PSD şi ALDE vor să dea o amnistie de care ar beneficia şi Tăriceanu

Inquam Photos / Octav Ganea
Tariceanu DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie reacţionează la propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală şi a Codului Penal formulate în comisia specială condusă de Florin Iordache. Potrivit DNA, comisia foloseşte direcţia europeană cu privire la prezumţia de nevinovăţie pentru a elimina capacitatea organelor de urmărire penală de a descoperi și de a dovedi infracțiuni. Printre modificările problematice menţionate de DNA se află şi un amendament propus de PSD şi ALDE, prin care mărturia mincinoasă nu ar mai fi o infracţiune, cu efect inclusiv asupra cauzelor aflate pe rol, aşa cum STIRIPESURSE.RO scria joi dimineaţă.

Vezi AICI toate problemele invocate de DNA!

"Modificarea art. 273 Cod procedură penală dezincriminează practic infracțiunea de mărturie mincinoasă, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol având ca obiect această infracțiune, prin aplicarea principiului legii penale mai favorabile. Va fi extrem de dificilă, chiar imposibilă aflarea adevărului, în condițiile în care martorii vor ști că pot minți fără să aibă nicio consecință, având impunitate", menţionează DNA.

"(4) Nu constituie infracțiune refuzul de a face declarații prin care persoana se auto-incriminează, refuzul de declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea declarației care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului și nici simpla divergență de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos și de rea-credință, al acestora", este amendamentul propus de PSD şi ALDE.

Vezi AICI toate modificările propuse la Codul de Procedură Penală!

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost trimis în judecată de DNA, în iulie 2016, pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Potrivit DNA, Tăriceanu ar fi susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic și Remus Truică, cu întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.