RO se argumenteaza ca informatiile prezentate in presa, privind contracte de deszapezire incheiate fara licitate si in plin viscol, sunt false.
PSD isi instruieste comunicatorii PSD, printr-un punctaj trimit in teritoriu inainte de weekend, sa apere Guvernul in scandalul deszapezirii.
Statul roman plateste aproape 215 milioane de lei pentru deszapezirea drumurilor si autostrazilor, iar mare parte dintre contracte au fost atribuite direct prin negociere catre firmele de deszapezire chiar in toiul iernii, potrivit unei anchete hotnews.ro.
Pentru toate drumurile din zona de Sud a Bucurestiului (Centura Sud, DN31, DN4, DN5 etc), Sectia Drumuri Nationale Bucuresti Sud a atribuit pe 10 ianuarie, printr-o negociere fara anunt de participare, un contract de deszapezire de 23,6 milioane de lei firmei SC Gecor SRL, un contract doar pentru aceasta iarna. Cu o zi inainte, pe 9 ianuarie, SDN Ploiesti atribuia un alt contract in urma unei negocieri fara anunt de participare in valoare de 8,9 milioane lei pentru deszapezirea A3 Bucuresti-Ploiesti si drumurile nationale din Prahova (DN1, DN1A, DN1B, DN1D, DN71, DN72 ) catre firma SC Rebelis Constructii SRL. Tot pe 9 ianuarie, tot printr-o procedura de negociere fara anunt de participare, CNADNR prin SDN Bucuresti Nord atribuia asocierii CHIRULLI ANDREA IMPRESA INDIVIDUALE - Shelter Construct SRL un contract de 11,9 milioane de lei pentru deszapezirea Autostrazii A2 de la Bucuresti si pana la Lehliu (km 64).
In punctajul PSD obtinut de STIRIPESURSE.RO se demonteaza aceste informatii.
Concluzia PSD: “Ce este important de retinut, insa, este faptul ca nu exista nici macar un contract de deszapezire cu atribuire directa in aceasta perioada”.
IATA ARGUMENTATIA PSD:
“CNADNR confirma ca Victor Ponta are dreptate – nu s-au incheiat noi contracte de deszapezire dupa aparitia problemelor meteo!
- Toate contractele de deszapezire ale CNADNR au fost incheiate prin proceduri de atribuire competitive si transparente, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 (inclusiv cele finalizate in ianuarie, in Timis, din cauza contestatiilor)
- CNADNR nu a incheiat nici macar un contract de deszapezire prin atribuire directa. In zona Bacau si Vrancea nu au existat doritori pentru contracte de deszapezire - fapt evidentiat inca din decembrie anul trecut.
- In decembrie si ianuarie, dupa ce s-au dat avertizarile meteo, CNADNR a inchiriat utilaje, pentru aceste zone, pe care le-a folosit cu angajatii proprii (nu sunt contracte de deszapezire, ci de inchiriere utilaje; sumele aduse in discutie in media sunt false - contractele de inchiriere sunt de ordinul zecilor de mii de euro, la pretul pietei).
TOATE CONTRACTELE DE DESZAPEZIRE, PRIN LICITATIE DESCHISA. In ianuarie 2014 au fost incheiate 5 acorduri - cadru la Constanta si unul la Timisoara pentru deszapezire in perioada 2013 - 2015, TOATE ca urmare a unor LICITATII DESCHISE.
- In ianuarie s-au terminat procedurile incepute de CNADNR in iulie 2013, intarzierile fiind cauzate de contestatii.
- Informatia vehiculata, conform careia acele proceduri au fost incepute si incheiate in ianuarie 2014, nu este adevarata. Daca nu ar fi existat contestatii, acele contracte ar fi fost incheiate inca din 2013.
CONTRACTELE PENTRU BACAU SI VRANCEA - NU SUNT DE DESZAPEZIRE, CI DE INCHIRIERE UTILAJE. DRDP Iasi a incheiat 4 contracte de inchiriere de utilaje - acestea nu sunt contracte de deszapezire.
- Tocmai pentru ca nu a participat nimeni la procedurile CNADNR, compania a fost nevoita sa inchirieze utilaje si sa faca deszapezirea cu personalul propriu.
- La nivel national, toate drumurile nationale si autostrazile aferente celor sapte DRDP sunt acoperite in prezent de contracte care au ca obiect servicii de deszapezire sau inchiriere de utilaje, aceste contracte fiind atribuite prin licitatie deschisa sau prin negociere fara publicare de anunt de participare (proceduri de atribuire competitive si transparente, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006).
- In cazul contractelor atribuite prin negociere fara publicare prealabila de anunt de participare, situatia este cauzata de faptul ca nu au existat companii interesate sa presteze aceste servicii in cadrul procedurilor de licitatie deschisa.
- Vorbim de situatii, la nivel de judet, unde licitatiile deschise au fost intarziate datorita urmatoarelor situatii: au fost amanate pronuntarile la contestatii; ofertele au fost retrase; ofertele sunt in continuare in evaluare; nu s-a prezentat niciun ofertant. In toate aceste situatii, CNADNR a acoperit acea zona cu contracte de deszaperire sau inchiriere de utilaje atribuite prin alt tip de procedura de atribuire competitiva si transparenta.
In acest context, este evident ca de la nivelul CNADNR nu se putea astepta finalizarea fiecarei situatii in parte, pentru ca asta ar fi insemnat sa nu se intervina deloc pe reteaua de drumuri aflata in administrarea sa in aceste zile.
Ce este important de retinut, insa, este faptul ca nu exista nici macar un contract de deszapezire cu atribuire directa in aceasta perioada”