Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Document ȘOCANT în PSD: România a ratat Centenarul Marii Uniri din cauza....PSD! 40 de greșeli care au dus partidul cu un picior în groapă

psd spart

Președintele interimar al Consiliului Național PSD, senatorul Ionuț Vulpescu a dat publicității un Raport de 50 de pagini cu motivele pentru care partidul a pierdut în trei ani de zile peste un milion de votanți.

Este prezentat profilul alegătorului-tip al PSD, PNL  și USR, sunt explicate mutațiile electoratului, se prezintă mecanismul care a dus la demonizarea PSD. Principala amenințare pentru PSD este diminuarea demografică a electoratului său clasic: în fiefurile social-democrate sunt tot mai puțini votanți. Paradoxal, cei mai mulți bugetari nu au votat PSD, se mai arată în raport. Cea mai mare parte a studiului este rezervată însă greșelilor pe care le-a făcut PSD.

  • „Folosirea Guvernului, dar și a resurselor partidului, pentru interese personale” / „Putem spune, fără nicio rezervă, faptul că arhitectul celui mai mare succes al USR, campania ,,Fără penali în funcții publice”, a fost de fapt Liviu Dragnea” / „Multe dintre posturile de miniștri au fost acordate pe criterii clientelare sau de relații personale între liderul central și cei propuși” / „Oameni cu experiență și care au constituit un asset pentru PSD au fost umiliți și împinși în afara partidului”, sunt câteva din greșelile PSD invocate în analiză.

Poate cea mai gravă observație din analiză se referă la gestionarea DEZASTRUOASĂ de către PSD a unui eveniment istoric pentru România: Centenarul Marii Uniri (sublinierile aparțin redacției):

`Modul dezastruos în care a fost gestionată aniversarea Centenarului Marii Uniri. Aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918 a fost gestionată cu un mare amatorism. Toate acuzațiile adversarilor politici ai PSD la adresa partidului se regăsesc în modul în care a fost gestionat acest program. Printre acestea, cea referitoare la angajări pe pile și împânzirea instituțiilor publice cu persoane incompetente, iar aici avem ca exemplu Departamentul Identitate Națională, structură care trebuia să coordoneze proiectele și manifestările dedicate Centenarului. În cadrul Departamentului au fost aduse prin detașare din mediul privat frizeri, vânzători de piese auto, șoferi, barmani și tot felul de persoane care aveau orice, dar în niciun caz experiența necesară pentru a gestiona un eveniment de o asemenea importanță. Iar acest lucru s-a văzut prin calitatea proiectelor finanțate: serate de poezie ale polițiștilor locali, campionate de fotbal, petreceri câmpenești etc.

Nu a fost suficient că aceste persoane nu aveau competența necesară, însă salariile pe care le-au primit au fost peste cele ale angajaților Ministerului Culturii și Identității Naționale, uneori chiar și de aproape trei ori mai mari decât cele din grila de salarizare. Exact acest tip de atitudine și acțiuni au stat la baza pierderii voturilor angajaților la stat în favoarea PNL sau USR. Mai mult, Comitetul Executiv Național al PSD a greșit atunci când a numit un ministru care, culmea absurdului, pentru o bună bucată a anului 2018 a pus la conducerea Departamentului un consilier PNL din cadrul Consiliului General al Municipiului București. Asta în timp ce parlamentarii PNL atacau constant Guvernul PSD cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii dedicați aniversării Centenarului și calitatea slabă a manifestărilor și proiectelor.

Această aniversare ratată, redusă la o paradă militară oricum anuală, mai include o eroare: din asistență au lipsit atât un înalt oficial american, cât și unul francez. Datorăm acceptarea internațională a Marii Uniri viziunii și acțiunilor de politică externă ale SUA, iar Franței refacerea capacității de luptă a armatei române, care a contribuit, prin jertfa militarilor, la împlinirea idealului României Mari.

Toate aceste gafe administrative ar putea fi trecute cu vederea, dar PSD face apel foarte des la sentimente patriotice, uneori patriotarde. Repetarea obsesivă a iubirii de țară, fără ca ea să fie transpusă în celebrarea a 100 de ani de existență a României unite, dă imaginea unui partid guraliv, dar neputincios pe această temă. Vrea PSD să fie noul PRM? Greutatea unei politici PSD scade cu fiecare astfel de eșec. Centenarul trebuia să fie un moment de mândrie și unire, în care PSD putea da dovadă de atenție acordată fiecărui român, simpatizant PSD sau nu. În acest fel partidul putea arăta, nu doar vorbi, că are capacitatea de a aduce oamenii împreună, de a lua în considerare toate opiniile, ideile și doleanțele. Centenarul este oportunitatea ratată a PSD, atât la nivel de politică europeană cât și la nivel național. Nu doar România a celebrat sfârșitul Primului Război Mondial, ci toate statele europene. Nu doar România și-a celebrat nașterea statului național, ci și multe alte state europene. Pe plan extern, PSD a ratat împărtășirea istoriei și a bucuriei naționale alături de celelalte state. Pe plan intern, partidul a ratat un moment definitoriu pentru pregătirea campaniei pentru alegerile prezidențiale și oferirea garanțiilor că un președinte provenit din PSD va fi în mod real al tuturor românilor”

Documentul complet poate fi citit aici în format PDF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.