Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENT. Tinerii din diaspora, scrisoare DURA la adresa Guvernului

protest

Tinerii din diaspora au adresat o scrisoare dura Guvernului privind modul in care au fost organizate alegerile prezidentiale, in primul tur de scrutin. Ei propun printr-o petitie solutie pentru a evita aceasta situatie in turul doi al alegerilor.

Iata textul integral al scrisorii tinerilor din diaspora:

"Domnule Prim Ministru, Domnule Ministru de Externe, Domnilor Ambasadori,

Va scriem sa va amintim ca noi, cei din diaspora, suntem si noi romani. Suntem tineri, si suntem multi. Suntem o mare parte a populatiei active a Romaniei, chiar daca suntem in afara granitelor, si contribuim la economia tarii.

Suntem generatia fara granite. Suntem uniti indiferent ca traim in Marea Britanie, Franta, Noua Zeelanda sau Statele Unite. Suntem uniti cu cei ca noi de acasa din Romania. Alaturi de ei, suntem generatia care nu mai crede in posturile de televiziune cumparate si deservite sau in beneficiul de scurta durata al unei galeti cu ulei, zahar si faina. Credem in fapte si in modele dovedite, nu in vorbe.

Suntem buni la matematica. Putem face calcule simple cum ar fi numarul de sectii de vot, personal si stampile necesar in diaspora sau in campusurile de studenti. Suntem buni si la romana si stim sa recunoastem metaforele si alte figuri de stil menite sa portretizeze in tara o falsa realitate.

Suntem invatati sa ‘plecam capul’ si sa muncim. Nu vrem favoruri. Nu vrem ‘sa ni se dea’. Dar nu toleram ‘sa ni se ia’ pentru ca nu ne are nimeni ‘la mana’.

Suntem motivati sa avem o voce si am aratat ca avem vointa de a sta ore intregi la coada si de a conduce sute de kilometri pentru a vota. ‘Plecatul in afara’ ne-a calit.

Tinem aproape valorile si credintele din familie de acasa; ele sunt ancora noastra. Ne stim drepturile si avem energia si vointa sa luptam pentru ele. Iar in alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, cu voie sau fara voie, ne-ati incalcat dreptul constitutional si uman de a vota. Il vrem inapoi – este al nostru.

Este datoria Dumneavoastra legala (si morala) de a remedia imediat si drastic aceasta situatie in turul al doilea al alegerilor din 16 noiembrie. Credem ca acest lucru este realizabil pentru un stat European al secolului 21, de exemplu, prin urmatoarele masuri:

1. Cresterea semnificativa a numarului si capacitatii sectiilor de votare in toate orasele din diaspora in care cererea a depasit capacitatea de procesare a centrelor. Calcularea capacitatii trebuie sa permita un timp de 1.5-2 minute de persoana (14 ore = 840 min, luand in medie 2 minute/ persoana, doar 420 persoane pot vota cu o singura stampila), si sa presupuna ca toti romanii aflati in orasul si zona respectiva se prezinta la alegeri.

2. Cresterea numarului de buletine de vot pentru diaspora, care sa coincida cu estimarile numarului de romani aflati in strainatate (cel putin 2 milioane in loc de 600.000).

3. Afisarea pe site-ul fiecarei ambasade a formularului tip de declaratie personala care poate fi completat in avans si adus la sectia de vot pentru alegerile din 16 noiembrie 2014, pentru a grabi procesul de votare.

Suntem dispusi sa ne implicam si sa ajutam statul roman in a face aceste masuri posibile, inclusiv prin voluntariat in sectiile de votare. Suntem aici si vrem sa votam".

sursa: rfi.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.