Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOCUMENTAR: Cum este ales președintele Statelor Unite ale Americii

twitter.com
Hillary Clinton Donald Trump

Din patru în patru ani, americanii își aleg președintele și vicepreședintele. Sistemul prin care este ales președintele american combină cerințele constituționale și de statut, regulile partidelor naționale și din fiecare stat, tradițiile politice și practicile moderne. Congresul Statelor Unite a stabilit, în anul 1845, ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în prima marți a lunii noiembrie, la fiecare patru ani.

Candidații la Casa Albă trebuie să aibă cel puțin 35 de ani și să fie cetățeni americani, născuți în Statele Unite. În SUA, președintele nu este ales prin vot direct, ci printr-o procedură indirectă, bazată pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizați de fiecare stat federal. Până la acest moment, există însă o serie de etape ce trebuie parcurse.

Există două tipuri fundamentale de alegeri: primare și generale. Pe lângă cele primare și cele generale, care au loc în ani pari și cuprind competițiile politice pentru Congresul SUA (forul legislativ), în unele state și jurisdicții locale se desfășoară și alegeri "extra-anuale", atât primare cât și generale, în anii impari. Un scrutin primar este unul în vederea alegerii dintr-o serie de candidați a celui care va candida la alegerile generale. Victoria la alegerile primare presupune, de obicei, că învingătorul va fi nominalizat sau susținut de un partid politic în cadrul alegerilor generale. La alegerile generale se alege între candidații nominalizați în alegerile primare/ori de convenții, de "caucus"-uri (adunări electorale) sau prin petiții/pentru ocuparea unei funcții în plan federal, la nivelul fiecărui stat sau local. Scopul alegerilor generale este de a face alegerea finală între diverșii candidați nominalizați de partide sau care candidează ca independenți, fără a fi afiliați la un partid politic major.

Citește și: Tensiunile diplomatice dintre Paris şi Varşovia ESCALADEAZĂ. Navele Mistral sunt mărul discordiei

În cazul unor alegeri primare deschise, toți alegătorii înscriși pot vota, indiferent dacă sunt înscriși ca democrați, republicani sau independenți.

Alegerile în care americanii votează pentru reprezentanții lor în Congres, dar nu și pentru președinte sunt cunoscute ca alegeri "la jumătatea mandatului" ("midterm"). La fiecare doi ani, americanii aleg membri ai Camerei Reprezentanților pentru mandate de doi ani și circa o treime din senatori, pentru mandate de șase ani. Alegătorii desemnează cu acest prilej și oficiali în posturi din administrația locală și de stat.

Convențiile sunt reuniuni organizate de partidele politice pentru ca membrii partidului să ia în discuție diferite probleme, candidaturi și strategii de campanie. Astfel de reuniuni pot dura mai multe zile.

În cazul alegerilor prezidențiale, după încheierea alegerilor primare din state, fiecare partid organizează o convenție națională pentru a-și desemna oficial candidatul la alegeri, de obicei acesta fiind cel care și-a atras sprijinul celor mai mulți delegați la convenție, în funcție de victoriile obținute în alegerile primare. Cel nominalizat pentru președinție își alege, în general, cu acest prilej un "coleg de echipă", care este candidatul partidului respectiv la postul de vicepreședinte al SUA. Partidele politice organizează convenții naționale doar în anii în care au loc alegeri prezidențiale, în alți ani având loc convenții de mai mică anvergură, la nivel de stat, anunță Agerpres.

Un "caucus" este o adunare la nivel local, la care membrii înregistrați ai unui partid politic dintr-un oraș sau district își exprimă sprijinul pentru un candidat. În cazul funcțiilor la nivel de stat sau național, aceste recomandări sunt luate în calcul pentru stabilirea celui care va fi nominalizat în final de partid. Spre deosebire de convenții, "caucus"-urile presupun organizarea simultană a mai multor întruniri separate, în mai multe locuri. Atât Partidul Democrat, cât și Partidul Republican au propriile reguli privind derularea "caucus"-urilor, iar aceste reguli variază de la stat la stat. Treisprezece state și teritorii organizează "caucus"-uri sau alegeri primare în prima marți din luna martie, zi cunoscută ca "Super Tuesday". Datele la care au loc alegerile primare sau "caucus"-urile sunt stabilite de administrațiile de stat sau locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.