Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documentarul Netflix 'Alexander: The Making of a God', făcut praf: Ministrul Culturii din Grecia l-a calificat drept o 'ficțiune de slabă calitate'

Netflix
Netflix

Ministrul grec al Culturii a criticat o dramă-documentară de pe Netflix despre Alexandru cel Mare, pe care a calificat-o drept "ficțiune de o calitate extrem de slabă" și "cu un conținut scăzut, plină de inexactități istorice".

Comentariile Linei Mendoni despre ”The Alexander: The Making of a God” vin pe fondul furiei provocate de descrierea în serial a unei relații romantice între Alexandru cel Mare și confidentul și prietenul său Hefaestion. În Grecia, un articol de opinie publicat în Eleftheros Typos a calificat emisiunea drept "o denaturare a adevărului" și a acuzat filmul lui Oliver Stone din 2004, Alexander, că a inițiat "o campanie de propagandă despre homosexualitatea lui Alexandru".

Dimitris Natsiou, președintele partidului politic creștin-ortodox de extremă-dreapta Niki, a calificat serialul drept "deplorabil, inacceptabil și neistoric" și a afirmat că acesta urmărește "să transmită în mod subliminal ideea că homosexualitatea era acceptabilă în antichitate, un element care nu are nicio bază".

Întrebat în parlament despre spectacolul lui Natsiou, Mendoni a spus că acesta este "plin de inexactități istorice, demonstrează neglijența regizorului și sărăcia de scenariu".

În ceea ce privește reprezentarea în spectacol a relației dintre Alexandru și Hefaestion, Mendoni a spus: "Nu există nicio mențiune în surse că aceasta depășește limitele prieteniei, așa cum este definită de Aristotel.

"Dar veți ști că, în antichitate, conceptul de dragoste este larg și multidimensional. Nu putem interpreta nici practicile, nici persoanele care au acționat acum 2.300 de ani după propriile noastre măsuri, propriile noastre norme și presupuneri. Alexandru cel Mare, timp de 2.300 de ani, nu a avut niciodată nevoie, și nici acum nu are nevoie de intervenția vreunui protector nesolicitat al memoriei sale istorice sau, mai mult, al personalității și poziției sale morale."

Când Natsiou a întrebat dacă guvernul va lua măsuri împotriva Netflix, Mendoni a spus că o astfel de măsură ar fi neconstituțională. Constituția Greciei a protejat libertatea artei încă de la începutul secolului al XIX-lea.

"Ministerul Culturii nu exercită cenzura, nu desfășoară acțiuni care să ducă la urmărirea penală sau la interdicție, nu manipulează, nu limitează, nu controlează diseminarea informațiilor și ideilor nici preventiv, nici represiv", a declarat Mendoni.

"Inspirația artiștilor, interpretarea personală și judecata indivizilor nu pot fi, evident, supuse unui regim de reglementare și control, nu pot fi guvernate de instanțe sau târâte în ele. În schimb, ea este evaluată și judecată de fiecare dintre noi, de comunitatea internațională. Acesta este modul în care este evaluat și Netflix."

Care a fost, de fapt, relația dintre Alexandru și Hefastion

Natura relației dintre regele macedonean și generalul său a fost mult timp speculată. Ceea ce nu este dezbătut este faptul că Alexandru și Hefaestion au fost prieteni intimi încă din copilărie, iar contemporanii lor i-au asemănat adesea cu Ahile și Patrocle.

"Relațiile între persoane de același sex erau o normă în întreaga lume greacă", spune profesorul Lloyd Llewellyn-Jones, de la Universitatea Cardiff din Țara Galilor, în primul episod din Alexandru: The Making of a God. "Grecii nu aveau un cuvânt pentru homosexualitate, sau pentru a fi homosexual. Pur și simplu nu era deloc în vocabularul lor. Exista doar a fi sexual".

Controversa reflectă o controversă similară în Egipt anul trecut, când Ministerul egiptean al Antichităților a publicat o declarație lungă criticând decizia Netflix de a distribui un actor de culoare în rolul Cleopatrei în drama-documentară Regina Cleopatra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.