Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documente istorice excepţionale, semnate de presonalități precum Stalin sau Maria Antoaneta vor fi scoase la licitație

putin si stalin

Documente istorice excepţionale, semnate de Stalin, Maria Antoaneta, Henric al IV-lea sau Marat, vor fi scoase la licitaţie în aprilie, în cadrul unei sesiuni de vânzări Aristophil (la casa Aguttes). Acest vechi fond specializat în manuscrise se află de altfel în centrul unui scandal penal.

Pe o foaie dactilografiată din mai 1944 şi semnată cu cerneală albastră, Iosif Stalin, după recucerirea Sevastopolului, ordonă ca oraşului să-i fie rusificat numele în "Sebastopolsky".

Printre alte manuscrise importante se află: o scrisoare a lui Henric al IV-lea din 1585 către cumnatul său Henric al III-lea, o alta a Mariei Antoaneta din martie 1790 către soţul favoritei sale Gabrielle de Polastron.

La începutul lui aprilie, vor fi propuse spre vânzare şi "Livre ouvert", de Paul Eluard, din 1944, în care desene însoţesc textele; un ulei pe pânză de Renoir "Femme en rose dans un paysage à Cagnes"; o scrisoare ilustrată a unui autoportret al lui Matisse; o misivă a lui Rimbaud către Verlaine care conţine poemul "Bonne pensée du matin", potrivit AFP.

"Afacerea Aristophil" face obiectul unei proceduri penale şi civile în curs. 18.000 de investitori, cărora Aristophil le-a propus să aloce sume importante pentru manuscrise prestigioase, se bazează pe aceste licitaţii.

Patru case (Arguttes, Artcurial, Drouot Estimations şi Ader-Nordmann) sunt asociate sub sigla OVA (Opérateurs de Vente Aristophil). Primele 14 vânzări (în două sesiuni) din 2018 au atins 26,4 milioane de euro.
Creată în 2003, societatea Aristophil propunea investitorilor să devină proprietari de manuscrise - în proprietate deplină sau în indiviziune, manuscrise pe care firma le răscumpăra după cinci ani cu un preţ majorat cu 40%. În total, 850 de milioane de euro au fost obţinuţi. Manuscrisele în care şi-au investit economiile au fost în mare parte plătite cu sume mult mai mari decât preţul pieţei şi unii dintre aceşti investitori au fost ruinaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.