Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi deputați din opoziție din Hong Kong, eliberați pe cauțiune: au fost acuzați în urma protestelor violente

rpnalaw.com
justitie subteran ochi

O instanţă din Hong Kong a eliberat joi pe cauţiune doi deputaţi din opoziţie, judecaţi pentru participarea la protestele antiguvernamentale din iulie anul trecut, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Deputatul Lam Cheuk-ting este acuzat, alături de alţi şase inculpaţi, în legătură cu unele din cele mai violente episoade ale protestelor din fosta colonie britanică. În 21 iulie 2019, o mulţime în cămăşi albe i-au atacat pe manifestanţii pro-democraţie, pe jurnaliştii de teren şi pe alţi martori într-o gară din districtul Yuen Long, în apropierea frontierei dintre Hong Kong şi China continentală. Lam a transmis atacul în direct pe Facebook , iar ulterior a fost spitalizat.

Tribunalul a acceptat joi cauţiunea pentru toţi cei şapte, iar următorul termen în proces a fost stabilit pe 12 octombrie.

Miercuri, odată cu Lam, fusese arestat şi deputatul Ted Hui. Acesta şi alţi trei inculpaţi sunt acuzaţi de distrugeri provocate în timpul unui protest din 6 iulie anul trecut în districtul Tuen Mun. Manifestanţii au mărşăluit atunci împotriva "poluării sonore" provocate de femei de vârstă mijlocie care cântau şi dansau pe melodii populare în mandarină, chineza vorbită majoritar în partea continentală a ţării; în Hong Kong se vorbeşte mai ales cantoneza. Poliţia susţine că Hui i-a luat atunci cu forţa telefonul unei persoane care filma protestele.

Dosarul respectiv a fost amânat pentru 6 noiembrie.

Joi, zeci de politicieni şi activişti pentru democraţie s-au adunat în faţa instanţei unde au compărut Lam şi Hui, scandând "Ruşine pentru inculparea politică" şi "Este absurd ca victima să devină acuzat".

Comisarul de poliţie Chris Tang a respins acuzaţiile, declarând presei: "Nu intenţionăm să rescriem istoria".

Demonstraţiile adesea violente de anul trecut au fost alimentate de sentimentul că Beijingul îşi întăreşte controlul asupra fostei colonii britanice Hong Kong, returnată Chinei în 1997. Conform acordului cu Londra, teritoriul ar fi trebuit să beneficieze de libertăţi mai mari decât cele acordate de Partidul Comunist populaţiei din restul Chinei, după un model cunoscut ca "o singură ţară, două sisteme".

În 30 iunie anul acesta, China a impus în Hong Kong o nouă legislaţie de securitate naţională; în timp ce criticii se tem că va urma o guvernare mai autoritară, susţinătorii noilor reglementări afirmă că acestea vor readuce stabilitatea după un an de tulburări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.