Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi politicieni de top apropiați de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy s-au alăturat formațiunii conduse de Marine Le Pen

marine le pen

Doi politicieni francezi, Thierry Mariani, fost ministru în mandatul prezidenţial al lui Nicolas Sarkozy, şi Jean-Paul Garraud, fost deputat, au părăsit formaţiunea Republicanii (LR), principalul partid de centru-dreapta, şi s-au alăturat Adunării Naţionale (AN, ex-Frontul Naţional) conduse de Marine Le Pen, după ce aceasta a renunţat să mai ceară ieşirea Franţei din Uniunea Europeană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

'Marine Le Pen reprezintă singura alternativă reală la Macron', a explicat Thierry Mariani, ministru al transporturilor între 2010 şi 2012, pentru cotidianul Le Parisien.

Cei doi au fost prezentaţi miercuri de extrema dreaptă drept candidaţi pe lista sa în alegerile pentru Parlamentul European. Lista primilor 12 candidaţi ai AN urmează să fie făcută publică duminică.

Decizia celor doi politicieni subliniază dificultăţile cu care se confruntă Republicanii în încercarea de a se remonta după înfrângerea zdrobitoare în faţa partidului prezidenţial LREM în 2017 şi de a se poziţiona într-o dreaptă politică fragmentată.

Faptul că Macron a luat voturi de la centru-dreapta a împins partidul Republicanii mai aproape de politicile formaţiunii lui Marine Le Pen în probleme precum imigraţia şi ordinea publică.

Aceasta a crescut atractivitatea AN pentru o parte din membrii din curentul de dreapta din LR, îndepărtând însă figuri mai moderate.

Fostul prim-ministru Alain Juppé s-a distanţat de partid săptămâna trecută, declarând că, în opinia sa, Macron este cel care merge în direcţia corectă.

Sondajele preelectorale plasează Adunarea Naţională pe primul loc în intenţiile de vot în perspectiva alegerilor europarlamentare, cu circa 21%, înaintea LREM a lui Macron. Republicanii, conduşi de Laurent Wauquiez, sunt cotaţi cu aproximativ 13%.

Alăturarea lui Mariani şi Garraud la AN 'contribuie la recompunerea vieţii politice', a declarat miercuri Marine Le Pen, citată de AFP, prognozând şi alte ralieri din curentul Dreapta populară din LR.

Membrii partidului Republicanii care se alătură listei AN 'sunt mai numeroşi decât aceştia. În realitate, Dreapta populară este cea care se alătură AN, este o parte a Republicanilor. Nu sunt două personalităţi individuale care ni se alătură, este cu adevărat un curent politic', a dat asigurări lidera AN, la postul Radio Classique.

Este vorba despre militanţi 'care erau suveranişti, care s-au opus întotdeauna exceselor migratorii (...) inclusiv sub guvernele de dreapta' şi care, 'ţinând cont de noul clivaj, îşi spun (că), 'între globalişti şi naţionali, suntem de partea naţionalilor'', a explicat ea.

Citește și: Detalii terifiante despre moartea celor cinci fete din escape-room-ul din Polonia: Mânerul uşii era demontat şi ascuns, iar găsirea făcea parte din joc

'În acelaşi fel, de cealaltă parte dl (Alain) Juppé şi toţi amicii săi globalişti şi europenişti din LR se alătură acum rândurilor lui Emmanuel Macron', a adăugat învinsa acestuia din 2017.

'Problema lui (Laurent) Wauquiez este că a devenit total incoerent. El face afirmaţii care sunt ale noastre despre imigraţie, despre securitate şi, în acelaşi timp, aleşii lui nu încetează să voteze exact invers', a mai spus Marine Le Pen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.