Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dolarul domină rezervele valutare globale dar pierde teren

Iova Capital Dispatch
dolari americani

Ponderea dolarului american în rezervele valutare globale raportate Fondului Monetar Internaţional a fost de 58,9% în trimestrul al doilea, neschimbată faţă de primele trei luni ale anului, transmite Reuters, conform news.ro.

Creanţele în dolari americani au crescut cu 0,8%, până la 6.576 miliarde de dolari în al doilea trimestru, dar au scăzut cu 1% faţă de anul precedent.

Ponderea monedei euro a crescut uşor în ultimele trei luni, până la 19,9%, în trimestrul al doilea, de la 19,8%. Creanţele în euro au crescut cu 1% în trimestrul respectiv şi cu 2% faţă de anul precedent.

"Dolarul este în continuare moneda dominantă în schimburile valutare şi finanţarea internaţională. Ponderea sa în tranzacţiile valutare over-the-counter a rămas remarcabil de stabilă", a scris Michael Langham, analist în pieţe emergente la abrdn, într-unul dintre cele mai recente articole despre influenţa monedei SUA în viitor.

Tendințe

Dar el a subliniat că ponderea rezervelor valutare deţinute de dolarul american a fost pe ”o tendinţă de scădere graduală”, coborând cu peste 10 puncte procentuale în ultimii 20 de ani.

O mare parte din această schimbare, a spus el, a fost determinată de o tranziţie spre alte monede de pe piaţa dezvoltată, cum ar fi euro, lira sterlină, dolarul canadian şi dolari australieni.

Rezervele globale, care sunt raportate în dolari americani, sunt active ale băncilor centrale deţinute în diferite valute, utilizate parţial pentru a-şi susţine pasivele.

Băncile centrale folosesc uneori rezervele pentru a sprijini monedele lor respective.

Indicele dolarului a crescut cu 3,1% în trimestrul al doilea, revenind de la o scădere de 0,9% în primul trimestru. În trimestrul al patrulea din 2022, indicele dolarului a scăzut cu 7,7%.

Euro, în schimb, a scăzut cu 3,1% în trimestrul doi, după ce a crescut cu 1,2% în primele trei luni ale anului. A crescut cu 9,3% în ultimele trei luni ale anului 2022.

Datele FMI au arătat, de asemenea, că rezervele globale totale au crescut la 12.055 miliarde de dolari în trimestrul doi, de la 12.028 miliarde de dolari în primul trimestru.

În trimestrul patru al anului 2021, rezervele au atins un record de 12.920 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.