Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în lumea filmului: regizorul Italo Bettiol, creatorul serialului de animaţie 'Chapi Chapo', a murit la 96 de ani

doliu lumanare

Italo Bettiol, creatorul ''Chapi Chapo'', un serial de animaţie popular în anii 1970, a murit miercuri la vârsta de 96 de ani la reşedinţa sa din Aniane, în sudul Franţei, au anunţat apropiaţi ai cineastului de origine italiană, potrivit AFP.

Cineastul nonagenar, care a regizat şi serialul ''Pépin la Bulle'', difuzat pentru prima dată la sfârşitul anilor 1960, ''a murit în pace'', potrivit lui Eric Valin, ''vechi colaborator şi prieten de familie'', citat într-un comunicat al societăţii Magic, care gestionează drepturile de difuzare ale producţiei ''Chapi Chapo''.

Serialul ''Chapi Chapo'' - ai cărui protagonişti sunt un băiat în albastru şi o fetiţă în roz cu pălării gigantice - se desfăşoară într-un univers populat de cuburi magice şi are un generic semnat de François de Roubaix. A fost difuzat pe ORTF pe 16 octombrie 1974, potrivit Agerpres.

Aventurile celor doi (60 de episoade de cinci minute) au fost ''difuzate în lumea întreagă, inclusiv în Statele Unite, în emisiunea 'Pinwheel', pe postul Nickelodeon'', se mai spune în comunicat.

Specialist în tehnica ''stop motion'', care ''constă în animarea unor marionete din burete şi fetru cadru cu cadru în faţa camerei'', Italo Bettiol s-a consacrat iniţial unei cariere de artist-pictor.

Bettiol, originar din Trieste, a părăsit Italia şi s-a mutat în Franţa în 1947 împreună cu colegul lui Stefano Lonati, care era, de asemenea, proaspăt absolvent al Facultăţii de Arte Frumoase din Milano.

Consacrându-se cinemaului de animaţie, cei doi realizatori au înfiinţat în 1968 compania Belokapi, în asociere cu Michel Karlof şi Nicole Pichon, care va produce numeroase secvenţe ale emisiunii ''L'île aux enfants''.

''Inventator neobosit, după ce a ieşit la pensie, Italo Bettiol a continuat să construiască maşinării extraordinare în atelierul lui din Aniane, în apropiere de Montpellier'', se mai precizează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.