Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Domeniul în care România este MODEL în Europa: implementarea sistemului de garanţie returnare

Bucuresti FM
colectare selectiva deseuri

România este o referinţă în Europa pentru implementarea sistemului de garanţie returnare, cu o decizie luată în 2018 şi cu un proiect finalizat care conţine prevederi detaliate privind acest sistem, au susţinut miercuri experţi internaţionali în cadrul unui webinar organizat miercuri de Reloop Platform, organizaţia europeană ce susţine şi dezvoltă implementări ale economiei circulare.

Prezent la eveniment, Mircea Fechet, ministrul român al Mediului, Apelor şi Pădurilor, a menţionat provocările României în materie de deşeuri şi a subliniat importanţa implementării sistemului de garanţie returnare ca unul dintre cele mai bune instrumente către o economie circulară, scrie agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan: PNL ar urma să aibă undeva la 10-11 miniştri

În România, din cele 6 miliarde de ambalaje de băuturi care intră pe piaţă în fiecare an, cele mai multe ajung direct la groapa de gunoi în absenţa unei colectări separate eficiente, iar în aceste condiţii, şeful de la Mediu a susţinut că un sistem eficient de gestionare a deşeurilor este o prioritate de top pentru Ministerul Mediului din România.

De asemenea, ministrul Mediului a rezumat principiile cheie ale sistemului de garanţie returnare în România şi anume faptul că "sistemul trebuie să fie obligatoriu, centralizat, operaţional la nivel naţional şi non-profit. "În acelaşi timp a dat asigurări actorilor de pe piaţa din România cu privire la implementarea corectă a acestui sistem în care costurile tuturor comercianţilor, inclusiv a magazinelor mici, vor fi acoperite, adresând astfel îngrijorările formulate public recent.

La rândul său, Anna Larsson, director Reloop Platform şi expert UNDP pe domeniul sistemelor de garanţie returnare şi responsabilitate extinsă a producătorilor, a apreciat că proiectul de hotărâre referitor la sistemul garanţie returnare pus la punct de către Ministerul Mediului din România "este mult mai detaliat decât alte acte normative similare din Europa, oferind îndrumare clară privind implementarea sistemului pentru toţi actorii din piaţă".

Miks Sturitis, reprezentantul organizaţiei producătorilor ce candidează pentru preluarea sistemului din Letonia, a subliniat că nu este foarte mult timp la dispoziţie pentru partea de implementare, de aceea organizaţia sa deja a demarat pregătirile necesare, în întâmpinarea procesului legislativ. "Viziunea noastră ca organizaţie de producători este să avem colectare maximă pentru ambalajele de băuturi, planificând deja ţinta de colectare de 89% pentru al treilea an de funcţionare a sistemului", a adaugat Sturitis.

Citește și: Decizia neașteptată luată de Eugen Tomac: Mi-am depus demisia din funcția de președintele al PMP .

Concluziile evenimentului au arătat necesitatea campaniilor de informare pentru a asigura de la început succesul sistemului. Astfel, Gintaras Varnas, directorul operatorului de sistem din Lituania, a subliniat importanţa derulării unei astfel de campanii înainte de implementarea sistemului prin care s-a încercat transmiterea a două aspecte: cât de simplu şi uşor va fi funcţionarea acestui sistem începând din februarie 2016, iar pe de altă parte a subliniat faptul că această garanţie nu este o creştere de preţ, iar cumpărătorii primesc toţi banii înapoi şi în plus contribuie la un mediu mai curat.

"Vedem că România este sufocată de deşeuri, deşeurile de ambalaje fiind vizibile peste tot pe drumurile, câmpurile, pădurile, râurile din România. Fumul otrăvitor al incendiilor ilegale de deşeuri afectează nu numai calitatea vieţii oamenilor, ci şi sănătatea lor pe termen lung. Pentru România, implementarea rapidă şi fără probleme a sistemului de garanţie returnare poate aduce o victorie încurajatoare în lupta împotriva gunoiului. Suntem bucuroşi că am reuşit să aducem din nou împreună experţi în domeniu, deoarece bunele practici prezentate direct de producătorii şi comunicatorii din alte ţări au arătat cei mai buni paşi pentru o pregătire cât mai adecvată şi rapidă în vederea unei implementări eficiente a acestui sistem şi în România", a spus Anna Larson.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat organizarea unei dezbateri publice asupra proiectului de HG pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, în data 14 decembrie 2020,

La evenimentul Reloop au participat reprezentanţi ai autorităţilor, producătorilor, societăţii civile şi jurnalişti din Austria, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Turcia, Ungaria.

Reloop Platform este organizaţia europeană ce susţine şi dezvoltă implementări ale economiei circulare, având ca obiectiv iniţierea angajamentelor care să contribuie la dezvoltarea durabilă, bazându-se pe cele mai bune practici disponibile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.