Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dominic Fritz sfidează cea mai importantă acțiune a statului, iar Timișoara riscă să piardă sume uriașe: Avertismentul lansat de șeful INS

Express de Banat
Dominic Fritz

Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, pune în pericol viitorul municipiului! Edilul refuză să pună la dispoziție recenzori pentru cea mai importantă acțiune a statului român în 2022, Recensământul Populației și Locuințelor. Deși legea îl obligă, Fritz nu a adus un număr suficient de recenzori. Dacă populația Timișoarei va scădea, conform recensământului, asta înseamnă că banii primiți de la Guvern, precum și eventuale fonduri europene, vor fi mai puțini decât nevoile reale ale municipiului. Avertismentul a fost lansat chiar și de către președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei. Acesta reamintește că legea obligă primarii să asigure numărul necesar de recenzori care să culeagă datele statistice de la fiecare locuitor al orașului.

Chiar dacă în prima etapă a recensământului, Timișul s-a aflat între primele din țară la autorecenzare, lucrurile s-au schimbat în această etapă, cea a recenzării față în față, din cauza numărului mic al recenzorilor. Cea mai mare problemă este în Timișoara unde sunt neacoperite 70 de sectoare din cele 341; în medie un sector cuprinde 450 de locuințe. Este obligația primăriei să asigure un număr suficient de recenzori care să poată culege de pe teren datele necesare recensământului, spune președintele INS, Tudorel Andrei.

„În județul Timiș, mai ales în Timișoara, gradul de recenzare este unul mic, este unul sub posibilitățile acestui județ care e unul din județele mari, importante ale României. Pentru a avea recenzori, primarii au o obligație prin lege. Recensământul nu este o activitate benevolă, nu este o activitate bazată pe voluntariat, ci pe o lege națională și pe o lege europeană. Pentru a intra în teren cu recenzori, avem nevoie, în primul rând, de potențiali recenzori pe care să îi pregătească Direcția Teritorială de Statistică. Din păcate, la această dată avem un deficit mare de recenzori, dar încă nu este o situație critică. Timp încă este suficient, dar asta ar însemna ca în următoarele două-trei zile, fiecare primar să își îndeplinească obligațiile legale și să asigure numărul necesar de recenzori direcțiilor de statistică.”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

Șeful INS spune că inclusiv funcționarii publici din primărie ar putea fi mobilizați pentru această acțiune, scrie expressdebanat.ro.

„Nu aș vrea să dau sfaturi, dar ar trebui să avem în vedere câteva aspecte: la această acțiune pot participa inclusiv funcționarii publici din primării, întrucât cadrul legal permite desfășurarea unei asemenea acțiuni de către funcționari publici. În al doilea rând, trebuie să avem în vedere că este o acțiune plătită și… nu simbolic. Personal consider că putem avea numărul de recenzori în următoarele zile, dar cu o singură condiție: primarii să se implice să își îndeplinească obligațiile legale.”, a explicat Tudorel Andrei.

Sunt mai multe riscuri pentru Timișoara, în cazul în care nu va avea un procent cât mai mare de persoane recenzate.

„O subestimare a populație înseamnă bani mai puțini de la bugetul național, de la viitoarele finanțări europene, imposibilitatea atragerii unor proiecte întrucât infrastructura este stabilită în raport cu numărul de locuitori, în raport cu gradul de dotare al locuințelor. (…) Sancțiunea vine de la alegători, în primul rând. Dacă prin estimări ai o populație de o anumită dimensiune și tu ai o populație mai mică în urma recensământului, vei avea votul în 2024, vei avea mai puțini consilieri locali, vei avea mai puține fonduri de la bugetul național sau de la bugetul european ș.a. În afara sancțiunilor care pot fi aplicate, este sancțiunea locuitorilor întrucât este o imagine nu tocmai potrivită în rândul alegătorilor dacă ai o subestimare a populației.”, a mai spus Tudorel Andrei.

La nivel național, autoritățile estimează că în ultimii 10 ani populația României s-a redus cu 1,1 milioane de locuitori. Există însă 6 județe cu o creștere a populației rezidente, iar județul Timiș se numără printre acestea. Celelalte sunt Ilfov, Iași, Brașov, Sibiu și Cluj.

„Dacă datele colectate în cadrul recensământului nu vor confirma această creștere este un lucru neplăcut pentru județ, întrucât noi avem estimări. Realitatea va fi cea prezentată de rezultatele pe care le avem în urma culegerii datelor din teren. Dar eu sunt sigur că autoritățile locale se vor mobiliza și vor asigura o recenzare exhaustivă a populației și a locuințelor la nivelul județului.”, a concluzionat președintele INS.

În Timiș, puțin peste jumătate din populație e recenzată. Spre comparație, în Botoșani – peste 80%, iar județe precum Teleorman, Covasna, Harghita, Călărași, Vrancea sau Brașov sunt deja la peste 70% din populație recenzată. Etapa recenzării din ușă în ușă se încheie în 17 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.