Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump, amenințare fără precedent la adresa palestinienilor: Miză de sute de milioane de dolari

Newsweek
trump si abbas

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat marţi să taie ajutorul financiar acordat de SUA palestinienilor, aducând ca argument lipsa lor de apetit pentru negocierile de pace pe care Casa Albă vrea să le relanseze, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Noi plătim palestinienilor SUTE DE MILIOANE DE DOLARI pe an fără niciun fel de recunoştinţă sau respect din partea lor", a scris Donald Trump într-o postare pe Twitter. 

"Din moment ce palestinienii nu mai sunt dispuşi să vorbească despre pace, de ce să le vărsăm plăţi masive în viitor?", a adăugat el.

Vezi și: LOVITURĂ pentru bugetari: Nu TOŢI vor primi norma de hrană care înlocuieşte tichetele de masă

SUA au acordat palestinienilor în 2016 un ajutor de 319 milioane de dolari prin agenţia lor de dezvoltare USAID, potrivit cifrelor disponibile pe site-ul agenţiei. 

La aceasta se adaugă şi o asistenţă de 304 milioane de dolari oferită de Washington programelor ONU pentru teritoriile palestiniene. 

Donald Trump nu a precizat la ce ajutoare se referă în mod special în mesajul său de pe Twitter. 

SUA au ameninţat să ia măsuri de retorsiune după un vot în Adunarea Generală a ONU, luna trecută, care a condamnat recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului. 

"Ne vom aminti de aceasta când ni se va cere să venim din nou cu cea mai importantă contribuţie" financiară la ONU, a replicat ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley. 

La unison cu preşedintele american, ea deplânsese faptul că SUA trebuie să "plătească pentru privilegiul îndoielnic de a fi dispreţuite", ameninţând din nou că ţara sa va "cheltui mai bine" banii contribuabililor americani pe viitor.

Vezi și: DNA, decizie de ULTIM MOMENT în dosarul Tel Drum. Ce i-au trimis procurorii lui Liviu Dragnea

De la sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump susţine că poate obţine un acord de pace între israelieni şi palestinieni, un dosar în care toţi predecesorii săi au eşuat. 

Emisarul preşedintelui american pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, şi-a multiplicat de luni de zile întâlnirile din regiune în încercarea de a relansa procesul de pace aflat într-un punct mort. Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Donald Trump, este însărcinat de asemenea să lucreze la un plan de pace. 

Dar această nouă măsură de sancţiuni faţă de palestinieni, care intervine la câteva săptămâni după recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, riscă să îndepărteze şi mai mult orice reluare a procesului de pace. 

Speranţele unei soluţii cu două state s-au diminuat şi mai mult marţi când parlamentul israelian a adoptat un proiect de lege vizând să complice trecerea sub suveranitate palestiniană a anumitor zone din Ierusalim în cadrul viitorului acord de pace. "O declaraţie de război", a catalogat această decizie preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas. 

Decizia SUA asupra Ierusalimului din 6 decembrie a provocat indignarea palestinienilor şi un val de critici în lumea întreagă. 

La câteva zile după acest anunţ controversat, preşedintele ANP, Mahmoud Abbas, a anunţat că nu-l va mai primi pe vicepreşedintele american Mike Pence în cadrul unei vizite prevăzute să aibă loc în decembrie şi care a fost amânată în final pentru jumătatea lunii ianuarie. Detaliile acestei vizite vor fi anunţate "în următoarele zile", a aindicat purtătoarea de cuvânt a lui Mike Pence, Alyssa Farah. 

Doi demnitari religioşi egipteni - creştin şi musulman - anunţaseră de asemenea că vor refuza să-l primească pe vicepreşedintele american. 

Ierusalimul, cu locurile sale sfinte pentru evrei, creştini şi musulmani, este un subiect ce suscită dispute aprige. De la crearea Israelului în 1948, comunitatea internaţională consideră că "statutul" său trebuie negociat între israelieni şi palestinieni. 

După anexarea Ierusalimului de Est, partea palestiniană a oraşului, Israelul a proclamat întregul oraş ca fiind capitala sa "eternă şi indivizibilă". ONU nu a recunoscut niciodată această anexare. Palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care ei aspiră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.