Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosar controversat, acuzații incendiare - Decizia Curții de Apel cu privire la legalitatea completurilor de 3 judecători de la ÎCCJ

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Procesul în care omul de afaceri Georgică Giurgiucanu contestă legalitatea constituirii completurilor de 3 judecători de la Instanța supremă a fost amânat la Curte de Apel București pentru 20 decembrie,astfel încât hotărârea ÎCCJ ce a stat la baza deciziei să fie certificată „conform cu originalul”, anunță Mediafax.

Omul de afaceri Georgică Giurgiucanu, inculpat alături de Radu Mazăre în dosarul retrocedării plajelor și condamnat în primă instsnță la 3 ani cu suspendare, a atacat la Curtea de Apel București, Secția de Contencios Administrativ, hotărârea Colegiului de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 80 din data de 12 decembrie 2017, prin care au fost constituite completurilor de trei judecători pentru anul 2018.

La termenul de marți, instanța a dispus din oficiu amânarea cauzei pentru ca actele depuse de Instanța supremă, prin consilier juridic – adică hotărârea 80/12.12.2017 – să fie certificate „conform cu originalul”.

Potrivit avocatului lui Giurgiucanu, aceste completuri de 3 judecători nu ar fi imparţiale deoarece judecătorii erau „grupaţi după voinţa acestora”.

Dacian Cioloș aruncă BOMBA: Va BLOCA OUG pe amnistie și grațiere la Curtea de Apel

„Adică aşa, după cum sunt ei prieteni sau mai puţin prieteni nu asigură dreptul la un proces echitabil întrucât, fiind de aceeaşi parte a baricadei, având relaţii oarecum mai strânse între ei se pot naşte prietenii şi se poate naşte o soluţie. Pe cale de consecinţă, în acest mod, distribuirea lor aleatorie în aceste completuri ar face ca dreptul la un proces echitabil să aibă o evidentă reglementare, pentru că omul şi-ar primi un complet în mod aleatoriu total desemnat. Ştim bine că la Înalta Curte sunt câteva completuri care sunt constituite oarecum... Când ajungi în faţa lor îţi ştii soluţia de la intrare”, a spus Ingrid Mocanu, avocata omului de afaceri.

Pe data de 13 decembrie, preşedintele instanţei supreme Cristina Tarcea a declarat înainte de tragerea la sorţi a noilor completuri de 5 judecători, că a început un asalt şi asupra completurilor de 3 judecători, precizând că tragerea la sorţi ar trebui aplicată şi completurilor de 1, 2 şi 3 judecători din ţară.

Florin Iordache confirmă anunțul lui Iohannis: 'Va fi sortită eșecului'. Precizări cruciale despre plângerea de înaltă trădare

„Eu vreau să vă reamintesc faptul că la Înalta Curte nu sunt numai completuri de 3, ci şi de 2 şi de 1, iar că, în măsura în care apreciem că tragerea la sorţi reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură acest element trebuie aplicat tuturor completurilor de 3, 2 şi un judecător din ţară. Vă rog să meditaţi asupra acestui subiect”, a declarat Cristina Tarcea, la acel moment.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat pe fond în Dosarul Retrocedării plajelor, în iulie anul trecut, la patru ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. În prezent, dosarul se află în apel pe rolul Instanței supreme, cu termen pe 7 ianuarie 2019. În dosar este inculpat și Georgică Giurgiucanu.

Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Alţi şapte funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu.

Ceilalţi 24 de acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel București. Între aceştia se numără şi Cristian Borcea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.