Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două albume dedicate regizorului Cornel Todea şi actorului Ovidiu Iuliu Moldovan au fost lansate în ultima zi a Galei HOP

ziareromania.ro
Cornel Todea

Albumele "Cornel Todea - dincolo de regie", de Ion Moldovan şi "O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan", scris de actriţa Rodica Mandache, au fost lansate sâmbătă, la Alba Iulia, în ultima zi a Galei Tânărului Actor HOP.

"Cartea este un puzzle care reface personalitatea artistică, umană, a acestui om cu totul şi cu totul special", a declarat autorul volumului "Cornel Todea - dincolo de regie", Ion Moldovan.

El a afirmat că albumul său reprezintă un omagiu pentru actorii şi regizorii care nu mai sunt.

"Este o mare bucurie să lansez aproape la mine acasă - eu m-am născut la Blaj - această carte importantă, pentru că ea este un soi de răspuns al meu la uitarea pe care spectatorul o are faţă de actori, regizori care nu mai sunt. Am spus întotdeauna că spectatorul oricât ar fi el de fidel este totuşi cel mai ingrat, cea mai ingrată fiinţă, pentru că în clipa în care cineva dispare din peisajul artistic este uitat şi de aia mă încăpăţânez să scriu despre Carmen Stănescu, despre Ilinca Tomoroveanu, despre Birlic, să scriu despre cei care nu mai sunt, pentru că este foarte important să le aducem un omagiu şi pe această cale, dăruindu-le sau dedicându-le, mai degrabă, cărţi", a afirmat Ion Moldovan.

Autorul a spus că ideea unei cărţi despre regizorul Cornel Todea i-a venit după o serie de discuţii cu actriţa Alexandrina Halic, căreia i-a dedicat de asemenea un volum, apărut în 2020 - "Alexandrina Halic - actriţa poveste".

"Această carte vine după una dedicată actriţei Alexandrina Halic, o actriţă despre care doar cei din generaţia mea mai ştiu şi cei mai în vârstă decât mine. De la doamna Halic, vorbind mult, mult, am aflat lucruri despre Cornel Todea, lucruri extrem de interesante care mi-au stârnit curiozitatea. Eu, personal, nu l-am cunoscut. Despre Cornel Todea şi despre Birlic am scris necunoscându-i personal. Şi lucruri atât de frumoase, incitante spunea Alexandrina Halic despre Cornel Todea, încât am început să mă gândesc cum aş putea să scriu despre un om care nu mai există", a povestit autorul, potrivit Agerpres.ro.

Dedicat celebrului regizor şi director al Teatru "Ion Creangă", albumul face parte din programul TIC55, un demers care îi celebrează pe unii dintre cei mai importanţi artişti care şi-au lăsat amprenta asupra acestei instituţii de cultură în cei peste 55 de ani de la înfiinţare.

Cel de-al doilea album lansat la Gala HOP a fost "O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan", scris de actriţa Rodica Mandache.

Actriţa a mărturisit că a scris această carte în timpul pandemiei, pentru că avea "o datorie".

"Eu n-am scris-o nici ca să fiu celebră, nici ca să câştig ceva, am scris-o pentru că aveam o datorie. Ovidiu Iuliu Moldovan mi-a fost coleg, eu fac parte dintr-o generaţie extraordinară şi am scris-o în timpul pandemiei. Toată lumea a avut timp atunci să facă lucruri pe care nu le-a făcut. (...) Ovidiu Iuliu Moldovan a fost un destin extrem de dureros, a fost o durere de când eram studenţi şi până la capăt. (...) El avea o generozitate pe care bănuiesc că toată generaţia noastră a avut-o, pentru că eram talentaţi. Eram foarte talentaţi şi foarte norocoşi, că degeaba eşti talentat dacă nu eşti norocos. Am scris cartea cum ar fi vrut Ovidiu să şi-o scrie sau cum aş fi vrut să scrie cineva despre mine", a spus Rodica Mandache.

În prefaţa volumului, artista scrie: "Şi eu şi Ovidiu mulţumim tuturor celor care, cu voie sau fără voie, ne-au ajutat să dăm viaţă acestei cărţi cu scrieri, cronici şi fotografii. Suntem împreună!".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.