Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dr. Gabriel Mitulescu: 'În România, de cele mai multe ori evoluția pacienților cu cancer nu este una fericită'

dr mitulescu

Cancerul reprezintă a 2-a cauză importantă de morbiditate și deces în Europa, cu estimări ce depăsesc 4,5 milioane cazuri noi și peste 2 milioane de decese în anul 2018. *(sursa insp.gov.ro).

În România, deoarece nu există protocoale eficiente de screening și nu este dezvoltată nici obișnuința pacienților de a merge la controale periodice, cele mai multe cazuri sunt descoperite în stadii avansate, când posibilitățile de intervenție sunt mult reduse.

Diagnosticul de cancer nu mai sperie pe nimeni deoarece este foarte des întâlnit. Însă, în România, evoluția pacienților nu este una fericită pentru că, de cele mai multe ori, cazurile sunt descoperite în stadii avansate când și șansa de supraviețuire este mult mai mică, iar pacienții sunt înclinați să opteze pentru terapiile alternative care nu sunt niciodată eficiente”, afirmă Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generala, supraspecializat în Chirurgie Oncologica.

În toate cancerele supraviețuirea e de 67-68%, adică mai mult de 2 din 3 bolnavi se vindecă de această boală, dacă se intervine într-un stadiu inicipient. Ideal ar fi să fie descoperite stările de dinainte de cancer, adică modificările unor celule ce conduc ulterior la apariția cancerului.

“Cel mai important rol al chirurgiei oncologice este prevenția”

Chirurgia oncologică reprezintă principala metodă terapeutică în cancer. Această se folosește atunci când cancere sunt localizate sau când nu sunt foarte răspândite. Dacă ele însă s-au răspândit extrem de mult, nu se mai poate interveni chirurgical.

În plus, cu cât sunt depistate mai din timp și se intervine chirurgical mai repede, cu atât sunt șanse mai mari ca organele afectate să-și păstreze funcțiile de bază, iar viața pacienților să fie cât mai puțin afectată.

Dr. Mitulescu explică: “Cel mai important rol al chirurgiei oncologice este prevenția. De exemplu, în cancerele de col uterin, intevenția chirurgicală în stadii incipiente permite și procreerea ulterioară. Din păcate, în România, cele mai multe cazuri de col uterin sunt descoperite în stadii mult mai avansate, când pacientele nu mai pot fi ajutate foarte mult.”

Cât de mult se poate interveni chirurgical?

Se poate interveni chirurgical până în punctul în care leziunile produse devin incompatibile cu viața. Totuși, chirurgii au posibilitatea de a acționa destul de mult, deoarece sunt organe care se pot extirpa total, funcțiile lor fiind preluate de alte organe din corp. De exemplu, se poate extirpa total stomacul, funcția sa fiind preluată de intestinul subțire, se poate extirpa total pancreasul, splina, întreg intestinul gros și chiar și ambii rinichi – pacientul putând să recurgă la dializă.

content-image

Care sunt tipurile de intervenții chirurgicale?

Și în algerea tipului de intervenție este foarte important stadiul bolii.

În stadiile incipiente, se poate interveni laparoscopic sau robotic, făcându-se mici incizii prin care se extirpă porțiunea de organ afectată. În anumite cazuri, se poate merge prin intervenția orificială, adică se intervine prin gură sau rect, riscurile operatorii și post-operatorii fiind minime.

Dacă este vorba de cancere avansate, intervenția nu mai poate fi minim invazivă și se recurge la chirurgia “deschisă”, care însă presupune și riscuri mai mari.

Există și cancere care nu sunt abordabile chirugical: leucemiile sau limfoamele.

Dr. Gabriel Mitulescu este Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică Sanador și profesor onorific la International School of Surgical Oncology.

Medicului i-au trecut prin mână peste 15.000 pacienți. Cel mai în vârstă pacient operat avea 102 ani și s-a intervenit pentru a i se extirpa o tumoră epitelială malignă gigantă a scalpului. Acesta a supraviețuit operației. 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.