Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă, chemați de urgență de angajații unei termocentrale: Protest spontan și critici DURE la adresa Guvernului și Coaliției

Inquam Photos / George Calin
dragnea tariceanu psd

Cei 80 de angajaţi ai termocentralei Mintia, care au declanşat marţi dimineaţa un protest spontan în sala de comandă a unităţii, solicită prezenţa la sediul sucursalei a premierului Viorica Dăncilă şi a liderilor politici Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în vederea deblocării situaţiei de criză şi identificarea unei soluţii viabile pentru acest agent economic.

"Vom accepta discuţii doar cu prim-ministrul, invitaţi fiind cei doi lideri politici, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu (liderii PSD, respectiv ALDE -n.r.). Este vorba de o decizie politică pe care Guvernul trebuie să şi-o asume. În caz contrar, să facă un program de închidere. Ori se găseşte piaţă pentru a vinde energia la preţul de cost ori program de închidere şi calendar de plecat acasă cu asigurarea plăţilor compensatorii", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Citește și: Cozmin Gușă anunță o zi de foc în Parlament: 'Audierea lui Florian Coldea va fi foarte tensionată'

Protestatarii acuză lipsa unui ajutor din partea statului în vederea salvării termocentralei, dar şi faptul că administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a achitat către bugetul de asigurări sociale doar o parte din contribuţiile sociale ale angajaţilor, aferente ultimului salariu.

"Revendicarea principală se referă la acordarea unei scheme de sprijin care să acopere diferenţa dintre preţul de cost al energiei şi cel obţinut din piaţă. Activitatea de producţie a termocentralei nu este afectată, la protest fiind prezenţi angajaţi care au lucrat în schimbul de noapte sau oameni care au venit de acasă şi se află în timpul liber", a arătat Iştoc.

În ceea ce priveşte plata contribuţiilor sociale, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara a menţionat că administraţia CEH a reuşit să achite la bugetul de pensii doar jumătate din cele 17 milioane de lei aferente salariilor pentru luna trecută.

Pe de altă parte, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că Ministerul Energiei nu ar fi ţinut cont de modificările propuse de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara la legislaţia de mediu, prin care se solicita ca şi cazanele termice cu o putere mai mică de 550 de megawaţi să fie cuprinse într-o derogare de la normele de mediu în vigoare.

Citește și: Consiliul Concurenței s-a sesizat, după scandalul făcut de patronatele din construcții: Mesaj CLAR către Primăria Capitalei

Acest lucru ar fi permis, susţine liderul sindical, ca grupurile energetice 3 şi 4 de la termocentrala Mintia să fie cuprinse într-un program de retehnologizare până în anul 2020, în vederea încadrării în normele de mediu.

Termocentrala Mintia a fost amendată în iunie 2015 de Garda de Mediu cu 60.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, în paralel fiind dispusă oprirea activităţii la acest agent economic. Sancţiunile au fost contestate în instanţă de CEH, procesul fiind pe rolul Tribunalului Hunedoara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.