Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoş Pâslaru, scandal cu deputaţii din comisiile de buget şi muncă: 'Un moment trist'

wall-street.ro
dragos paslaru

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, luni, după ce deputaţii din Comisiile de buget şi muncă au decis amendarea Ordonanţei de Urgenţă 20, în sensul majorării salariilor unor categorii de personal, că este un moment trist pentru România, cu miză electorală, rezultatul fiind "ceva nesustenabil". "Suntem într-un moment în care poate eu nu am experienţa politică să-l interpretez... Este un moment trist pentru România, un moment în care cu miză electorală ne permitem să ne jucăm cu aşteptările şi credinţele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uită şi aşteaptă să aibă o viaţă mai decentă", a spus Pîslaru.

El a reafirmat că amendamentele adoptate în comisii au un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei. "Aproape mi-am pierdut vocea încercând să explic că discutăm de lucruri serioase, de un impact bugetar la o primă estimare undeva la 3-4 miliarde de lei, adiţional peste intenţia iniţială a Ordonanţei 20. Este un act pe care de la început l-am pus sub semnul ilegalităţii pentru că nu ai voie şi nu întâmplător Parlamentul a adoptat legea responsabilităţii fiscal bugetare care spune că cu 180 de zile înainte de alegeri nu ai voie să modifici salarii, pentru că se ştie că asta este o monedă electorală. Nimeni nu va putea spune că ne-am trezit brusc interesele pentru salarizarea din sectorul public atâta timp cât partidele, mai ales cele care au rămas în sală, au avut tot timpul să facă aceste modificări ani de zile", a adăugat ministrul.

Pîslaru a subliniat că discuţiile purtate pe proiectul de act normativ nu au avut resursa bugetară. "Discutăm despre 15% medie creştere adiţională în educaţie, undeva în medie 15% creştere la sănătate, deblocarea sporurilor la nivelul actual în plată, plus agenţii care şi-au pus salarizarea lor în mod special în această lege care nu are de a face cu agenţiile. (...) Ce am spus noi ca Guvern este că anul ăsta facem ce putem, de fiecare dată am spus că nu putem să facem tot, tot ce ar trebui să facem, dar am recunoscut problemele şi am spus aşa: vă dăm o perspectivă de 4-5 ani pentru a rezolva lucrurile care au fost ţinute sub preş şi aţi primit numai promisiuni electorale. Ei bine nimic nu s-a învăţat, nu am învăţat nimic din lecţiile trecutului. Suntem în aceeaşi situaţie de pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare. Nu este aceasta modalitatea în care faci propunerile. Nimeni nu avea din zona emitenţilor de propuneri niciun fel de impact bugetar'', a adăugat el.

Ministrul şi-a exprimat totuşi speranţa că va exista o responsabilitate a forţelor politice. ''Practic, discutăm de o sumă de deziderate puse pe masă (...) Este creştere la creştere la creştere. S-au bătut sindicaliştii cu parlamentarii care să dea mai mult şi discutăm în acest moment de ceva nesustenabil. Nu am putut să adoptăm grilele pentru că nu se cunoaşte ce versiune de grilă propunem", a mai spus el.

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanţa 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal. Discuţiile din comisii se reiau marţi dimineaţă, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.