Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Droguri pentru tineri de bani gata: Povestea operațiunii 'Medusa', o lovitură dată de DIICOT după o anchetă spectaculoasă care a durat un an de zile

diicot

Șapte traficanți care vindeau droguri în liceele din Capitală au fost reținuți marți pentru 24 de ore, doi dintre ei fiind ulterior arestați. Pentru alți trei inculpați, dintre care unul minor (fiul unui secretar de stat din MAE), a fost dispus controlul judiciar pentru 60 de zile.

Ancheta a început pe 25 februarie anul trecut, când a fost înregistrat la DIICOT procesul verbal de sesizare din oficiu al polițiștilor de la Serviciul Antidrog, referitor la faptul că trei tineri, cunoscuți sub poreclele de „Beto”, „Pârjol” și „Ceapă” se ocupă cu traficul de droguri de risc şi de mare risc, respectiv cannabis, amfetamină, metamfetamină şi LSD în București, droguri pe care le depozitează pe raza sectorului 1.

Ancheta in rem a fost demarată de procurorii Oana Schmidt-Hăineală și Andrei Iulian Asmarandei pe 14 aprilie 2022.

Interceptați și filați timp de un an

Din probele administrate a rezultat că, la începutul anului 2022, J. M. A. zis „Marian”, C. A. zis „Ceapă” și S. A. M. zis „Beto” au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comercializării de droguri de risc și mare risc în rândul tinerilor de bani gata din liceele bucureștene, precizează surse judiciare pentru STIRIPESURSE.RO.

Ulterior, la grupul infracțional organizat au aderat și H. T. C. zis „Teo Saky” (minor în vârstă de 17 ani, născut în Ucraina, unde tatăl său era la momentul respectiv ambasador al României), I. R. M. D. zis „Mihnea”, P. E. L. (cu rolul de a asigura distribuția drogurilor către cumpărători), P. P. S. zis „Soso” (cu rolul de a furniza droguri către persoanele menționate anterior), E. L. G., cunoscut după apelativele de „Guță” sau „LVL” (cu rolul de a asigura transportul, distribuția drogurilor și relația dintre unii din membrii grupului).

Grupul infracțional organizat a acționat coordonat de la începutul anului 2022. Rolul de lider i-a revenit lui J. M. A. zis „Marian”, care deținea asupra lui C. A. zis „Ceapă” și S. A. M. zis „Beto”, H. T. C. zis „Teo Saky” (minor în vârstă de 17 ani), I. R. M. D. zis „Mihnea”, P. E. L., un ascendent considerabil. Astfel, liderul grupului coordona vânzările de droguri către diferiți clienți, controla activitățile celorlalți membri ai grupului și asigura aprovizionarea din diferite surse, așa cum rezultă din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate în cauză, precum și din procesele verbale de supraveghere operativă.

La rândul lui, J. M. A. zis „Marian” a fost implicat personal în vânzarea de droguri, având clienți comuni cu ai celorlalți membri ai grupului. Activitățile infracționale de trafic de droguri de risc și mare risc au continuat pe toată durata anului trecut până în prezent, iar pe parcurs, grupul infracțional organizat a cooptat o serie de alte persoane, fapt evidențiat de convorbirile telefonice interceptate în baza mandatelor emise de instanță și de investigațiile efectuate de organele de poliție.

Comportament mafiot de la vârste fragede

Potrivit surselor apropiate anchetei, din probele administrate a rezultat permanenta preocupare a membrilor grupului pentru a-si asigura protecția față de posibila depistare a activităților ilicite de către poliție, precum și dorința de a-și asigura continuitatea lanțului de aprovizionare cu droguri în scopul vânzării. Periodic, au fost angrenați în diferite conflicte cu alte persoane cu preocupări similare, ce reprezentau concurența.

Ancheta arată că între membrii grupului infracțional organizat a existat o comunicare și o coordonare reciprocă permanentă. Desi de regulă tranzacțiile cu droguri au fost perfectate doar de unii membri ai grupului, de cele mai multe ori ceilalți erau de față și asistau, acesta fiind în fapt modul lor de operare.

Desi aflați la vârste tinere (între 17 și 25 de ani), membrii grupului au ales să își câștige existența comițând infracțiuni grave și să lărgească cercul infracțional antrenând în săvârșirea acestora alte persoane aflate în anturajul lor. Acest fapt rezultă și din procesele verbal de redare a covorbirilor interceptate în cauză.

S-au drogat și au făcut scandal cu o săptămână înainte de percheziții

Pe fondul consumului de droguri, unii membri ai grupului au manifestat un comportament ilicit, care prezenta pericol pentru ordinea publică. Astfel, la data de 11.03.2023, în jurul orei 18, Secția 2 Politie a fost sesizată prin apel de urgență la nr. unic 112, cu privire la faptul că în zona străzii Borșa, nr. 22, sector 1, București, două persoane de sex masculin provoacă distrugeri unor autoturisme parcate în zonă. În urma deplasării la fața locului, polițiștii au observat persoanele în cauză care, la vederea lor, au încercat să fugă, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea, imobilizarea și încătușarea acestora, întrucât manifestau un comportament violent, atât fizic, cât și verbal.

Cele două persoane au fost ulterior identificate ca fiind S. A. M., zis „Beto”, respectiv H. T. C., zis „Teo Saki”, constatându-se că aceștia provocaseră distrugeri plafoanelor și capotelor a 7 autoturisme parcate în zonă, manifestând în mod vădit cu ocazia constatării faptelor un comportament specific persoanelor aflate sub influența drogurilor ori substanțelor stupefiante.

Față de „Beto” s-a dispus măsura reținerii, fără a se formula ulterior propunere de arestare preventivă, acesta fiind eliberat la expirarea celor 24 de ore. Actualmente este cercetat în stare de libertate. Totodată, „Teo Saki”, minor la data săvârșirii faptei, a fost internat la secția de psihiatrie a Spitalului Grigore Alexandrescu, fiind ulterior externat la data de 13.03.2023.

Anchetatori sub acoperire

Începând cu data de 20 mai, instanța a încuviințat interceptarea comunicațiilor și supravegherea membrilor grupului. Având în vedere probele astfel strânse și activitatea infracțională aflată în desfășurare, încuviințarea instanței a fost reînoită la fiecare 30 de zile până la 1 aprilie 2023.

În iunie 2022, s-a dispus introducerea în cauză a unui investigator sub acoperire și a colaboratorului acestuia. Aceștia au fost autorizați să să obțină informații și mijloace de probă, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de către membrii grupării, să poarte discuții cu persoanele implicate, să cumpere de la persoanele implicate sau de la persoane intermediare, respectiv să primească, să dețină și să transporte droguri, să efectueze interceptarea și înregistrarea audio/video a persoanelor implicate, în mediul ambiental, să cumpere de la persoanele implicate sau de la persoane intermediare, respectiv să primească, să dețină și să transporte cantitatea de până la 500 kg de droguri.

Invetigatorul sub acoperire a efectuat mai multe achiziții autorizate de droguri de la membrii grupului infracțional. În urma analizelor de laborator, s-a stabilit că drogurile cumpărate erau cannabis, hașiș și cocaină. În lunile următoare, mai multe persoane ai fost depistate în oraș având droguri asupra lor, din probele instrumentare rezultând că substanțele interzise au fost cumpărate de la grupul condus de „Marian”.

Perchezițiile la domiciliile membrilor grupului

Pe 15 martie 2023, Tribunalul București a dispus încuviințarea efectuării perchezițiilor domiciliare și emiterea unor mandat de percheziție domiciliară, valabile pentru o perioadă de 15 zile, de la data de 16.03.2023, până la data de 31.03.2023, la 21 de adrese, inclusiv acasă la fiul unui specialist din cadrul DNA.

La adresele percheziționate s-au descoperit diverse substanțe și obiecte, cum ar fi cannabis, numeroase comprimate inscripționate „Rispen 2mg”, „Alprazolam 1mg”, „Nifedipin 20 mg”, „Lepomex 100 mg”, cântare electronice cu urme de materie, un grindere metalice cu urme de materie, THC, cocaină, ketamină.

Din probele administrate a rezultat că la grupul infracțional organizat a aderat, cu permisiunea liderului grupului, spre finele anului 2022 și C. C.-M., zis Rață sau Mac Mac (fiul unui specialist din cadrul DNA), cu rolul de furnizor de cannabis. Acesta a acoperit cererea segmentului de consumatori de droguri deservit anterior de alt membru al grupului, astfel cum rezultă din declarațiile altor inculpați.

În urma perchezițiilor, prin ordonanțele din 20 și 21 martie 2023 s-a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpaților J. M. A., C. A. zis „Ceapă”, P. E. L., I. R. M. D., P. P. S., C. C.-M., S. A. M. zis „Beto”. Față de inculpații H. T. C. zis „Teo Saky”, E. L. G. zis „Guță”, P. V.-G. s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile.

Marți, 21 martie, liderul grupului , J.M.A., zis „Marian”, și C.A., zis „Ceapă” au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Inculpatul P.P.S. a fost arestat la domiciliu, iar restul inculpaților au fost plasați sub control judicar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.