Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dublă lovitură pentru procurorii activişti: Instanţa desfiinţează manipulările denunţate de Inspecţia Judiciară

justitie crime scene

Tribunalul Brașov confirmă una dintre acuzațiile Inspecției Judiciare privind procurorii de la Brașov. Alături de hotărârea prin care a fost anulată amenda aplicată fostului șef al SIIJ, avem practic o soluție pe acțiunea disciplinară înainte ca Secția pentru procurori a CSM să se pronunțe.

  • Ştirea pe scurt: Tribunalul Braşov a admis recuzarea procurorului Bogdan Codreanu, de la Parchetul Tribunalului Braşov, cerută de Spitalul Militar Braşov, într-un dosar de corupţie. Motivul: imparţialitatea procurorului a fost afectată. Instanţa confirmă astfel una dintre acuzaţiile Inspecţiei Judiciare la adresa procurorului şi desfiinţează manipulările practicate de o parte a presei, care susţinea că IJ a inventat o nouă incompatibiliate şi că orice procuror care are o plângere la SIIJ din partea unui inculpat trebuie să se abţină în dosarul care îl vizează pe respectivul inculpat. Este a doua hotărâre a instanţei care confirmă abaterile disciplinare reţinute de IJ în cazul procurorului Codreanu, membru al Asociaţiei "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor", semn că Secţia pentru procurori a CSM trebuie să stabilească doar tipul sancţiunii disciplinare. Toate detaliile mai jos, în ştirea pe larg:

Procurorii care au trimis în judecată o unitate militară esenţială pentru NATO

Procurorul Bogdan Codreanu, de la Parchetul Tribunalului Braşov, şi şeful său, Claudiu Sandu, au trimis în judecată un medic care a activat la Spitalul Militar „Regina Maria” din Braşov. Medicul, care nu mai lucrează la unitatea medicală braşoveană, este acuzat de zeci de fapte de „luare de mită”, „abuz în serviciu” şi „primire de foloase necuvenite”.Cei doi procurori nu s-au oprit însă aici. Deşi nu sunt procurori militari, au trimis în judecată şi spitalul, unitate militară care participă periodic la cele mai importante exerciţii NATO din regiune, sub acuzaţiile de „luare de mită” şi „abuz în serviciu”. Cele două infracţiuni presupun un subiect activ specializat – funcţionarul public, însă procurorii au considerat că instituţia poate răspunde penal în acest caz.

Spitalul Militar Braşov a depus o plângere penală la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) împotriva procurorului de caz. Nimic neobişnuit până aici, inculpaţii luptând de multe ori cu toate mijloacele împotriva propriilor anchetatori. Însă procurorul de caz, Bogdan Codreanu, invocând o presupusă scurgere de informaţii de la instanţă, a cerut spre consultate dosarul penal „in rem” deschis de SIIJ ca urmare a plângerii depuse de Spitalul Militar, generându-şi astfel propria incompatibilitate, de vreme ce nimeni nu poate instrumenta un dosar care îl vizează pe el însuşi.

Ulterior, în urma refuzului SIIJ de a-i transmite înscrisurile solicitate, procurorul i-a aplicat o amendă de 2000 de lei şefului SIIJ de la acel moment, Gheorghe Stan. Amenda a fost anulată de instanţă. Dincolo de caracterul vădit nejustificat al amenzii, instanţa a mai constat faptul că măsura a fost luată în afara oricărui cadru legal, pentru că dosarul penal de la care pornise totul, în care era vizat Spitalul Militar, era deja trimis în instanţă şi nu exista nicio disjungere pentru alte fapte.

Inspecţia Judiciară intră pe fir

Pe 16 septembrie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Sandu Claudiu şi Codreanu Bogdan, procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brasov, tocmai pentru acţiunile în relaţia cu SIIJ, legate de dosarul Spitalului Militar.

Cei doi procurori au încălcat legea în mai multe rânduri, acţionând pentru "satisfacerea intereselor personale", potrivit IJ. Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul Codreanu a solicitat oficial de la SIIJ documente dintr-un dosar care îl viza chiar pe el, iar în urma refuzului procurorului-şef, Gheorghe Stan, i-a aplicat acestuia o amendă. Amenda a fost ulterior desfiinţată de instanţă, fiind nu doar nejustificată, potrivit judecătorilor, ci şi aplicată într-un dosar care fusese deja trimis în judecată. Al doilea procuror, în calitate de superior, a aprobat toate aceste demersuri ilegale ale subalternului său. Mai mult, cei doi au refuzat să trimită la PÎCCJ documente solicitate de procurorul general Bogdan Licu, acţionând ca un veribabil "stat în stat" în interiorul Ministerului Public.

Inspecţia Judiciară denunţă manipulările apărute în presă

După exercitarea acţiunii disciplinare faţă de cei doi procurori, în presă au apărut articole care prezentau trunchiat comunicatul Inspecţiei Judiciare. Mai mult, unii jurnalişti au susţinut, în mod repetat, că Inspecţia Judiciară ar fi inventat o nouă incompatibilitate, în care orice procuror care are o plângere la SIIJ ar fi obligat să se abţină.

Inspecţia Judiciară a revenit cu un comunicat în care a combătut susţinerile false din presă. „Interpretările oferite de unii jurnalişti conform cărora obligaţia de a se abţine a procurorilor cercetaţi ar decurge din simpla existenţă a unei sesizări formulate împotriva lor la SIIJ nu pot fi acceptate şi, ca atare, Inspecţie Judiciară le respinge cu fermitate. (...)

Latura obiectivă a abaterii constă în actele care au fost executate sub pretextul soluţionării cauzei nr. …/P/2017, respectiv cererea de desemnare a unei alte instanţe care să judece cauza pe fond (respinsă), denunţul formulat de procuror faţă de presupuse scurgeri de informaţii din acest dosar succedat de urmărirea modului în care se instrumenta cauza de un parchet superior, respectiv Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, cele trei solicitări de transmitere a copiei dosarului nr. …./P/2019 al S.I.I.J., cu menţionarea posibilităţii aplicării măsurii ridicării silite a înscrisurilor, emiterea unei ordonanţe de ridicare silită a dosarului (transmisă iniţial cu semnătura prim-procurorului, iar apoi infirmată tot de către acesta), culminând cu emiterea şi semnarea rechizitoriului, toate indicând fără dubiu implicarea dincolo de limitele aparenței de imparțialitate a procurorului în instrumentarea şi soluţionarea dosarului de care facem vorbire. (...)

Urmarea produsă constă în afectarea încrederii cetățeanului în imparțialitatea magistraților procurori, în asigurarea respectării drepturilor şi garanțiilor lor procesuale, în recunoașterea şi respectarea prezumției de nevinovăție”, precizează Inspecţia Judiciară.

Instanţa desfiinţează manipulările

În data de 30 septembrie, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Braşov a admis cererea Spitalului Militar Braşov de recuzate a procurorului Bogdan Condreanu..

Solutia pe scurt: „D I S P U N E În baza art.70 Cod procedură penală cu referire la art.64 alin 1 lit f Cod procedură penală admite cererea de recuzare formulată de inculpata persoană juridică UM 02474 Braşov- Spitalul Militar de Urgenţă „ Regina Maria” privind pe procurorul Bogdan Codreanu din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. Stabileşte că domnul procuror Bogdan Codreanu nu poate participa la soluţionarea cauzei în calitate de procuror de şedinţă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu azi, 30.09.2019 Acordă un nou termen la data de 24.10.2019, ora 13:00 pentru a se emite adresă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov în vederea desemnării unui procuror de şedinţă.”

Articolul 64 alin.1 lit. f) din Codul de procedură penală, la care face trimitere instanţa, se referă la cazul în care „există o suspiciune rezonabilă că impartialitatea judecătorului (a procurorului, în acest caz, n.r.) este afectată”. Adică exact argumentul Inspecţiei Judiciare, care susţinea că au fost depăşite „limitele aparenței de imparțialitate a procurorului”

Astfel, există în acest moment două hotărârii judecătoreşti care atestă abaterea disciplinară a procurorului Bogdan Codreanu: cea prin care s-a anulat amenda aplicată şefului SIIJ şi cea prin care s-a admis recuzarea magistratului. În aceste condiţii, soluţionarea acţiunii disciplinare de către Secţia pentru procurori a CSM devine o formalitate.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.