Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dublă măsură marca Erdogan: îngrijorat de drepturile omului în cazul arbitrului român, îi ARESTEAZĂ pe studenții care îl contestă

Erdogan

Autorităţile turce au arestat miercuri încă 14 persoane în legătură cu protestele studenţilor Universităţii Bosfor din Istanbul, ceea ce ridică la 36 numărul de persoane arestate până acum, informează dpa, care citează agenţia de presă turcă Anadolu, relatează Agerpres.

Într-o filmare realizată de agenţia de ştiri privată Demiroren pot fi văzuţi membri ai unităţilor speciale ale poliţiei forţând uşi pentru a intra în locuinţele persoanelor suspecte, dintre care unele au fost încătuşate şi escortate la maşinile de poliţie.

Studenţi protestează de luni împotriva numirii prin decret de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lui Melih Bulu, 50 de ani, la conducerea acestei prestigioase instituţii publice unde predarea se face în engleză şi care a format o parte din elita Turciei. Numirea acestei persoane din exteriorul universităţii, care a încercat în 2015 să candideze pentru un mandat de deputat sub culorile Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, a provocat un val de indignare.

Citește și: Cum a lăsat Israelul lui Netanyahu lumea în urmă în cursa vaccinurilor: operațiune masivă 27/7 pe STADIOANE; dozele libere, folosite la tineri

În afară de relaţiile sale cu AKP, numirea prin decret prezidenţial este cea care a provocat furia studenţilor şi profesorilor. Dacă altădată rectorul Universităţii Bosfor era ales, Erdogan şi-a arogat puterea de a numi rectorii prin decret, după tentativa de puci eşuată din 2016, urmată de represalii şi de ţinerea din scurt a tuturor instituţiilor.

Anul acesta, Erdogan a scandalizat mediile academice după ce a numit prima dată un rector care să o înlocuiască pe populara directoare a Universităţii Bosfor, aleasă cu câteva zile înainte de puciul eşuat. Bastion tradiţional al unei puternice comunităţi de studenţi de stânga, Universitatea Bosfor a fost de mai multe ori ţinta autorităţilor turce în ultimii ani.

Miercuri, guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a anunţat interzicerea oricărui tip de mitinguri, demonstraţii şi marşuri în zona campusului Universităţii Bosfor, invocând măsuri împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus.

Citește și: Cozmin Gușă îi ia apărarea lui Dorel Vișan în scandalul declarațiilor controversate: 'Sunt corigenți la acest capitol, al gândirii'

Însă studenţii au sfidat interdicţia şi protestau miercuri în faţa biroului rectorului, în campus. Organizatorii au îndemnat de asemenea la organizarea unui marş de protest pe malul asiatic al Istanbulului.

Studenţii revendică dreptul de a-l alege pe rectorul universităţii şi cer eliberarea persoanelor arestate.

Erdogan se implica în cazul arbitrului român

Scandalul de rasism în care a fost implicat arbitrul român Sebastian Colțescu a trecut de granițele sportului și a luat atunci amploare diplomatică, determinând reacții la nivel politic, inclusiv din partea unor politicieni de top. Însuși preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat. Arbitrul român Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism la meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir din grupa H a UEFA Champions League.„Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”, a scris preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.