Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dublă personalitate: „Autorul” Dan Voiculescu vrea ca deținutul Dan Voiculescu să nu mai poată fi eliberat condiționat

„Nu fă ce face Dan Voiculescu, fă ce spune el!” - aceasta ar putea fi concluzia cărților scrise de Dan Voiculescu din închisoare, unde își ispășește pedeapsa pentru corupție.

Deși se află după gratii, unde teoretic nu are acces la internet, Dan Voiculescu a scris, în ultimele 18 luni, nu mai puțin de 10 cărți, multe dintre acestea făcând trimiteri la baze de date online, scrie Adevărul, care a studiat 7 dintre lucrările științifice semnate de către acesta.

De departe, lucrarea care iese în evidență este „A patra cale”, o carte în care Dan Voiculescu propovăduiește toleranța zero față de corupție și le dă sfaturi guvernanților, inclusiv în ceea ce privește justiția.

„S-au prădat zeci de miliarde de euro în România din ’89 până în prezent şi aproape nimeni n-a fost pedepsit!”, scrie Voiculescu, care se află după gratii tocmai pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Mai mult, el vorbește și pe larg despre subiectul privatizărilor frauduloase, despre care spune că e „o formă deosebit de toxică de concurență neloială” și „un fenomen antagonic dezvoltării sectorului privat”:

„Un domeniu în care corupţia a acţionat preferenţial este cel al privatizărilor. Exponent al intereselor întreprinzătorilor privaţi, mai ales ale celor mici şi mijlocii, conceptul nostru semnalează şi faptul că privatizarea preferenţială, cu ignorarea interesului public şi/sau prin comision, s-a transformat într-o formă deosebit de toxică de concurenţă neloială faţă de întreprinzătorul care doreşte crearea de noi unităţi productive („Greenfield investments“). (...) Paradoxal, prin corupţie, privatizarea a devenit în mai multe cazuri un fenomen antagonic dezvoltării sectorului privat, deoarece rezumă această dezvoltare doar la redistribuirea de active şi elimină sau defavorizează noile investiţii.”.

„Scriitorul” Voiculescu îndrăznește chiar să propună ca persoanele găsite vinovate de corupție să nu mai poată fi eliberate condiționat, iar procesele să nu mai poată fi tegiversate. Asta deși „deținutul” Voiculescu a recunoscut, luna trecută, pe blogul său, că scrie cărți tocmai pentru a ieși mai repede din închisoarea, iar cât timp dosarul său era pe masa magistraților a demisionat de două ori din Parlament pentru a-l plimba de la o instanță la alta.

„Considerăm că trebuie aduse modificările necesare legislaţiei pentru ca infracţiunile de corupţie să nu se bucure de prescriere, graţieri, reduceri ale termenelor de recluziune sau alte prevederi favorizante, mai ales atunci când pagubele nu au putut fi recuperate”, scrie el în cartea „A patra cale”.

Autorul-deținut Dan Voiculescu face referire chiar și la recuperarea prejudiciilor de la persoanele acuzate de corupție, despre care scrie că „trebuie recuperate de la cei vinovați”, deși până în prezent statul român a recuperat de la vinovatul de corupție Dan Voiculescu doar 1% din prejudiciul de 60 de milioane de euro:

„Noi considerăm că toate pagubele produse societăţii prin corupţie trebuie recuperate de la cei vinovaţi, că eforturile de la cei vinovaţi trebuie continuate şi intensificate, în limitele legii, pentru că doar convingerea că nu se vor putea bucura liniştiţi de roadele furtului lor îi va descuraja pe cei tentaţi de îmbogăţire prin corupţie”.

Unde pot fi studiate operele deținuților

Biblioteca Națională a României  organizează, în perioada 4 februarie-31 martie 2016, o expoziție a tuturor lucrăriilor științifice scrise de către deținuți.

Mai mulți internauți au făcut chiar și o pagină de eveniment pe Facebook pentru a marca expoziția organizată de Biblioteca Națională.

„Eveniment de prezentare a lucrărilor scrise de deținuți pentru...a trece timpul mai repede. Organizată de Biblioteca Națională a României, expoziția se va desfășura pe perioada 4 februarie - 31 martie și va pune la dispoziția publicului larg toate o̶p̶e̶r̶e̶l̶e lucrările "penaliste" pe care instituția le are la dispoziție. Vă cităm, așadar, pentru a vă prezenta la această sărbătoare a culturii înalte și eliberatoare”, se arată în descrierea evenimentului.

Guvernul a decis miercuri, 3 februarie, să suspende până la 1 septembrie 2016 aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice. Concret, până în toamna acestui an, niciun deținut nu va mai fi eliberat condiționat pe baza cărților scrise după gratii, urmând ca Executivul să modifice legislația și, cel mai probabil, să stabilească un set de criterii clare pe care trebuie să le îndeplinească o lucrare științifică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.