Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dupa 20 mai, casele vor putea fi date in plata. Cu ce AMENINȚĂ băncile

casa 2

Promulgarea legii darii in plata a intrat teoretic in linie dreapta. Astfel, dupa 20 mai primele notificari de dare in plata a imobilelor vor putea sa apara. Ce va urma? O perioada de negocieri cu banca, dobanzi mai mici, solduri de credite mai mici, comisioane zero, un lung sir de procese banci clienti la Curtea Constitutionala, sau toate laolalta?

Vezi și: Tudor Chirilă a EXPLODAT: mesaj de o duritate fără PRECEDENT

Aflata la promulgare din 23 aprilie, soarta legii darii in plata va fi transata definitiv de presedintele Klaus Johannis in decurs de 10 zile de la primire. Dupa promulgarea legii de catre presedinte, aceasta se publica in Monitorul Oficial si intra in vigoare in 15 zile de la publicare. Initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, spune ca dupa aceasta data sau chiar mai repede, clientii cu probleme in rambursarea creditelor ipotecare pot depune la banca cererile de notificare pentru darea in plata a imobilului cu destinatie rezidentiala.

“Dupa aceasta notificare va urma firesc o perioda de negociere cu banca, perioada in care banca ar putea recurge la reducerea soldului, sper eu, pentru ca imprumutatul isi doreste sa aiba o locuinta totusi”, a precizat Zamfir. Bancherii, in schimb, nu sunt chiar de aceeasi parere. “Asta se face oricum, o negociere cu banca. In fiecare an sunt restructurate circa 10.000 de credite pe total sistem bancar, fie ca sunt acordate perioade de gratie de unul sau chiar doi ani, reducerea marjei de risc (n.r.- marja bancii aplicata peste indicele de referinta, Euribor sau Robor), a comisioanelor, dar a soldului creditului nu cred ca se va putea.

Reducerea soldului creditului ar introduce un hazard moral, pentru ca oamenii sunt totdeauna amatori de chilipiruri, nu-i asa? Reducerea soldului i-ar face pe toti sa vina sa isi dea casa in plata si sa isi reduca astfel creditul”, spune Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Bank. Acesta subliniaza insa ca, bancile vor apela si ele la reversul medaliei: pentru fiecare notificare de dare in plata va exista probabil un caz de contestare la Curtea Constitutionala a Romaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.