Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce au făcut o lege neconstituţională, liberalii atacă judecătorii CCR - Reacţie la decizia pe supraimpozitarea pensiilor

PNL siglă

PNL atacă din nou Curtea Constituţională, după ce judecătorii au decis că mpozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituțională. Decizia a fost luată în unanimitate, însă liberalii refuză să recunoască faptul că legea era vădit neconstituţională. PNL transmite un comunicat în care atacă nu doar CCR, ci şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Avocatul Poporului.

"Curtea Constituțională a respins proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale.

Până acum, luarea unei decizii a fost amânată de 4 ori, după ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie! Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, a doua pe 30 septembrie, a treia pe 4 noiembrie, a patra pe 8 decembrie.

6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu președintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR au judecat o speță care îi privește direct.

Pensiile speciale au fost introduse prin mai multe proiecte de legi aprobate de Guvernul PSD în 2015.

Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă. La un salariu egal și o contribuție egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obișnuite. Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale.

La contribuții egale trebuie să existe pensii egale, este principiul susținut de PNL. Încă din 2017, PNL a propus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Adoptarea acestui proiect a fost tergiversată de către PSD și a fost posibilă doar în ianuarie 2020, când PNL a preluat guvernarea.

După ce Parlamentul a votat legea PNL privind eliminarea pensiilor speciale, Avocatului Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituțională. CCR a respins proiectul de eliminare a pensiilor speciale. PNL a redactat un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale, ținând cont de motivarea CCR. Legea a fost votată de Parlament în luna iunie. Renate Weber s-a adresat, din nou, CCR și la fel a procedat Înalta Curte", transmite PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.