Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce tot mai multe țări au interzis vaccinul AstraZeneca pentru cei de peste 65 de ani, România urmează să ia o decizie în câteva zile

AstraZeneca
AstraZeneca vaccin

Ministerul Sănătăţii anunţă, într-o postare pe Facebook, că în această săptămână comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului vor stabili care va fi intervalul de vârstă pentru care se va folosi vaccinul AstraZeneca/Oxford în România.

Citește și: Medicul Emilian Imbri, despre începerea școlii: Ar trebui să se vaccineze profesorii doar ca să fie siguri că au cu ce să se apere .

”După ce săptămâna trecută Comisia Europeană a luat decizia de a acorda autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă a vaccinului AstraZeneca pe baza recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului, acesta devine cel de-al treilea vaccin care primeşte aprobare în UE. Vaccinul anti COVID-19 AstraZeneca foloseşte un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conţine gena pentru producerea proteinei ţintă a SARS-CoV-2. Adenovirusul din vaccin este atenuat, astfel încât nu se poate reproduce şi nu provoacă boli”, a transmis Minsterul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că la administrarea vaccinului, adenovirusul se comportă ca un vector, transmiţând către celulele corpului informaţia conţinută.

Citește și: Video. Bătaia de joc continuă și în Guvernul de Dreapta! Cum a ajuns o ospătăriță să lucreze la Apele Române! ‘La calculator știți să lucrați?’

”Astfel, celulele vor utiliza informatia genetică pentru a produce proteina ţintă. Sistemul imunitar al pacientului va trata aceasta proteină ţintă ca pe un corp străin, producând mecanisme de apărare naturale – anticorpi şi celule T – împotriva proteinei respective. Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV- 2, sistemul imunitar va recunoaşte virusul şi va fi pregătit de atac: anticorpii şi celulele T pot conlucra în vederea distrugerii virusului, pot preveni pătrunderea acestuia în celulele corpului şi pot distruge celulele infectate, protejând astfel organismul împotriva COVID-19”, au ma precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vineri folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului împotriva COVID-19 al asocierii britanice AstraZeneca/Oxford pentru persoane în vârstă de peste 18 ani, precizând că vaccinul este adaptat, de asemenea, persoanelor în vârstă.

Citește și: Lovitură de teatru! Raluca Turcan a făcut o solicitare pentru creșterea pensiilor

Statele membre UE aşteptau cu atenţie această decizie, întrebându-se dacă EMA avea să urmeze sau nu exemplul Comisiei germane de vaccinare, care a recomandat joi ca vaccinul AstraZeneca/Oxford să nu fie folosit la vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani evocând date ”insuficiente”.

De asemenea, Italia a anunţat că nu va administra acest vaccin persoanelor de peste 65 de ani.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Raed Arafat și-a făcut niște standarde, la nivel european. Dânsul se exonerează foarte repede’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.