Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După raportul MCV distrugător la adresa României, Parlamentul European alocă 500 de milioane de euro pentru apărarea statului de drept

Parlamentul European 2

Parlamentul European a votat, miercuri, Raportul interimar al PE privind bugetul multianual al UE post-2020, care cuprinde alocarea a 500 miloane de euro pentru proiecte și acțiuni pentru apărarea statului de drept, ca urmare a propunerii eurodeputatului Siegfried Mureșan.

„Vedem în România, în aceste zile mai mult ca oricând, cum valorile fundamentale ale Uniunii Europene, precum democrația, statul de drept și independența justiției, sunt atacate constant. Atacuri la adresa statului de drept sunt, însă, întâlnite și în alte state membre. Asistăm la campanii de dezinformare, știri false și chiar declarații antieuropene ale politicienilor populiști. De multe ori, aceste atacuri vin din afara Uniunii Europene, de la adversarii democrației europene. De aceea, prin acest program, vrem să apărăm valorile Uniunii și să dotăm cetățenii și societatea civilă cu instrumentele necesare de a se apăra de aceste atacuri”, a declarat Siegfried Mureșan, printr-un comunicat de presă remis, miercuri MEDIAFAX.

Propunerea europarlamentarului PNL se referă la bugetul alocat Programului pentru Drepturi și Valori al Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, acest program a fost propus de Comisia Europeană în proiectul privind Cadrul Financiar Multianual al UE 2021 - 2027 cu scopul de a finanța proiecte de promovare a drepturilor și valorilor Uniunii Europene în statele membre. Programul va putea finanța, printre altele, campanii de informare și comunicare, activități de formare, schimb de bune practici și monitorizare analitică. Sunt eligibile toate entitățile juridice din statele membre, adică atât instituțiile guvernamentale, cât și organizațiile non-guvernamentale, instituțiile mass-media, etc.

Citește și: Trei membri ai cabinetului Trump ar putea fi demişi în curând - surse

Comisia Europeană a propus, inițial, trei componente ale programului: egalitate și drepturi, participarea cetățenilor la viața democratică a Uniunii și combaterea violenței. Ulterior, Parlamentul European a propus o a patra componentă: promovarea democrației și a statului de drept. Având în vedere importanța acestei a patra componente, Siegfried Mureșan a solicitat o finanțare adecvată și creșterea bugetului total al programului. Astfel, programul va avea un buget total de 1,6 miliarde de euro, dintre care cel puțin 500 de milioane de euro urmează a fi folosiți pentru componenta de promovare a democrației și a statului de drept.

După votul de miercuri din Parlament European, propunerea lui Mureșan se va regăsi în mandatul PE privind negocierile finale cu Consiliul UE asupra Cadrului Financiar Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.