Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După semnarea contractului cu Gazprom, prețul la gaze în Moldova s-a dublat

zdbc.ro
gaze

După prelungirea contractului cu Gazprom, tariful la gaz pentru populaţie s-a majorat de aproximativ două ori şi jumătate.

Potrivit experţilor, acest preţ reprezintă o creştere record pentru ţara noastră, fapt care va avea un impact semnificativ asupra cetăţenilor şi a economiei, transmite trm.md.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă a declarat pentru Radio Moldova Actualităţi că majorarea de 2,5 ori a preţurilor reprezintă o creştere record pentru ţara noastră şi este critică mai ales pentru persoanele cu venituri reduse.

Expertul menţionează că preţul final, care urmează a fi aprobat de ANRE până la sfârşitul lunii noiembrie, nu poate fi mai mare decât cel aprobat astăzi, de 11,08 cu TVA.

„Este o situaţie destul de neplăcută şi este dictată de contextul internaţional. Cu certitudine, mai mare nu poate fi, dar există posibilitatea ca să fie un preţ mai mic. Sper că preţul la gaz în trimestru întâi şi doi va scădea şi din acest motiv cred că vom avea o reducere de tarif anul viitor”, a menţionat Ioniţă.

Expertul economic Viorel Gîrbu susţine că tariful gazului va avea un impact semnificativ, motiv pentru care autorităţile trebuie să vină cu măsuri de susţinere a cetăţenilor.

„Noi suntem în prag de iarnă. Atunci când consumul de gaze naturale creşte, acest lucru va exercita un impact semnificativ asupra societăţii în general, dar în special asupra păturilor social-vulnerabile. Între timp, autorităţile trebuie să vină cu măsuri compensatorii”, susţine Viorel Gîrbu.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menţionat că preţul de 11,08 lei este unul mare, în opinia sa, însă acesta reiese din situaţia creată pe piaţa gazelor la nivel european.

Totodată, Andrei Spînu a precizat că actualmente nu există motive pentru creşterea preţului final, care urmează a fi aprobat de către Agenţia pentru Reglementare în Energetică până la sfârşitul acestei luni.

„În opinia mea, este un preţ mare, dar acest preţ reiese din situaţia gazelor la nivel european.

În cazul în care cumpăram gaz la preţul de piaţă, putea fi dublu sau chiar şi mai mult. Mâine, Guvernul va veni cu programul de compensări pentru cetăţeni, astfel ca toţi cei care au nevoie să poată beneficia de suportul statului”, a menţionat Spînu.

Pentru luna noiembrie, consumatorii vor achita 11 lei şi 8 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Acest tarif conţine o taxă pe valoarea adăugată de 8% la suma de 10 lei şi 26 de bani, aprobată astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Directorul ANRE, Ştefan Creangă, a menţionat că acest tarif este unul provizoriu şi se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând să fie aprobat un tarif final.

În context, reprezentanţii Guvernului au emis o notă informativă prin care anunţă că prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spătaru, vor susţine miercuri, 10 noiembrie, o conferinţă de presă pentru a prezenta mecanismele de compensare a tarifelor majorate la gazele naturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.