Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dușmani pe pământ, prieteni în aer: NASA spune că SUA şi Rusia sunt prietene în spațiu

futurecdn.ne
statia spatiala internationala iss

Staţia Spaţială Internaţională, care funcţionează în special datorită colaborării între SUA şi Rusia, nu este afectată pentru moment de tensiunile extreme între cele două ţări, provocate de invazia rusă în Ucraina, a asigurat luni NASA, citată de AFP.

Dar în pofida acestei situaţii, agenţia spaţială americană lucrează la soluţii care să permită menţinerea pe orbită a ISS, fără ajutorul Rusiei, a comunicat NASA.

Citește și: ALERTĂ Coloane uriașe de blindate ruseşti se apropie de Kiev: Sunt sute de tancuri - FOTO

"Noi operăm paşnic în spaţiu la ora actuală", a declarat Kathy Lueders, administrator asociat al NASA, într-un moment în care Rusia este din ce în ce mai izolată pe scena internaţională.

"Nu avem niciun indiciu la nivel operaţional că omologii noştri nu sunt angajaţi să continue operaţiunile în curs ale Staţiei Spaţiale Internaţionale", a subliniat ea, întrebată într-o conferinţă de presă.

Citește și: O nouă lovitură mondială pentru Vladimir Putin. Alţi doi oficiali ruşi, vizaţi de aceeaşi măsură

Echipele americană şi rusă "îşi vorbesc în continuare", "lucrează în continuare împreună" şi "operează exact ca acum trei săptămâni", a spus Kathy Lueders.

Ea a indicat totuşi că NASA continuă să "evalueze situaţia".

Citește și: Kievul spune ce s-a întâmplat, de fapt, la negocierile de pace cu rușii: 'Delegaţiile revin pentru consultări în capitale'

Rusia este indispensabilă pentru buna funcţionare a ISS, căci sistemul său de propulsie - care permite efectuarea unor corecţii ale orbitei - se bazează pe nave ruseşti.

Citește și: Decizie surprinzătoare la negocierile dintre Rusia și Ucraina: Anunțul făcut de omul lui Vladimir Putin

"Ne gândim cum am putea să adăugăm alte capacităţi", a conchis Kathy Lueders, citând discuţii în curs cu Northrop Grumman şi SpaceX, ale căror vase se îndreaptă deja spre ISS.

"Am studiat dintr-o perspectivă a flexibilităţii operaţionale", a spus ea. Dar "în prezent, ar fi foarte dificil pentru noi să operăm singuri" şi această eventualitate ar marca "o zi tristă", a mai subliniat Lueders.

Citește și: ULTIMA ORĂ Vladimir Putin a anunțat cele trei condiții pe care le impune pentru a înceta războiul cu Ucraina

Săptămâna trecută, într-o serie de mesaje prin Twitter incendiare, directorul Agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, acuzase Washingtonul că vrea "să distrugă" cooperarea privind ISS.

Fără Rusia, "cine va salva ISS de o cădere de pe orbită necontrolată şi o prăbuşire asupra SUA sau a Europei?", întrebase el ameninţător.

Citește și: VIDEO Sanna Marin, premierul Finlandei, anunţă că a luat o decizie istorică și se alătură Ucrainei

Patronul SpaceX, Elon Musk, răspunsese acestui mesaj publicând o imagine care arăta pur şi simplu logo-ul companiei sale.

Moscova, fiind sub incidenţa unor sancţiuni europene, Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat în acest weekend că ripostează suspendându-şi lansările de la baza spaţială din Kourou, în Guyana franceză.

Citește și: ALERTĂ SUA iau o decizie fără precedent împotriva Rusiei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.