Românii pot urca în clasamentul digitalizării, iar soluţia de bază o reprezintă competenţele digitale certificate pentru eliminarea decalajului, consideră reprezentanţii ECDL România, operatorul naţional al licenţei internaţionale pentru competenţe digitale, conform Agerpres.
"Există un cost asociat unei forţe de muncă fără competenţe IT solide sau unei populaţii fără aptitudini digitale elementare, care nu se poate integra în societatea informaţională şi nu poate beneficia de oportunităţile e-guvernării. Acest cost nu poate fi asumat şi poate fi înlăturat prin investirea în competenţe digitale la standarde care şi-au dovedit deja eficienţa. Prin training, dar mai ales prin certificarea standard ce măsoară concret rezultatele formării, se asigură o forţă de muncă şi o populaţie cu abilităţile necesare pentru a performa într-un mediu în transformare. Concentrându-ne mai bine pe abilităţile IT, putem scădea preţul plătit pentru ignoranţa digitală. Există o diferenţă majoră între cum ne autoevaluăm nivelul de abilităţi IT şi rezultatele obţinute după teste practice, aşa cum dovedesc studii ECDL din ţări cu economii mai dezvoltate şi un nivel crescut al competenţelor digitale faţă de România (...) Românii pot urca în clasamentul digitalizării. Competenţele digitale certificate sunt soluţia pentru eliminarea decalajului", se arată într-un comunicat de presă al operatorului.Cel mai recent raport DESI (Digital Economy and Society Index) plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în privinţa indicelui economiei şi societăţii digitale.
Programele de certificare de tipul ECDL oferă o metodă clară de dezvoltare şi probare a competenţelor digitale. Astfel, modulul ECDL Profil permite candidaţilor să îşi construiască un profil de module ECDL în funcţie de propriile nevoi. În acest fel, este posibilă certificarea exact pe competenţele pe care un anumit loc de muncă sau program de studiu le cere.
De asemenea, pentru educaţie, profilul ECDL pentru Bacalaureat se adresează elevilor care, pe lângă dezvoltarea portofoliului personal, pot să îşi echivaleze proba de Competenţe digitale din cadrul examenului final cu certificarea ECDL.
În programul internaţional de certificare a competenţelor digitale ECDL se poate înscrie oricine, în perioada februarie - mai 2022, la unul dintre Centrele de Testare Acreditate ECDL din România. Cei care aplică pentru acest program vor intra automat în tombola "Clickştigă cu ECDL", cu şansa ca, în fiecare lună, să câştige o tabletă.
ECDL este cel mai răspândit standard global de certificare a aptitudinilor TIC, aplicat în peste o sută de ţări. Până în prezent, peste 16 milioane de persoane din întreaga lume s-au înregistrat deja în program.
ECDL România, operatorul naţional al licenţei, are o reţea de peste 800 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării.
ICDL Foundation este o organizaţie internaţională dedicată dezvoltării standardelor de competenţe digitale la nivelul forţei de muncă, în educaţie şi la nivelul societăţii în general.