Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia chineză, în revenire, cu un ritm în accelerare

thetechvox.com
venit finante banca economie fiscal

Datele comunicate miercuri de Markit Economics indică creșterea economiei Chinei pentru a șasea lună consecutiv în octombrie, cu un ritm în accelerare (cea mai bună evoluție din ultimii ani), arată o analiză a Băncii Transilvania.

Markit Economics a publicat datele privind evoluția indicatorilor Caixin PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii din China în octombrie și primele 10 luni ale anului curent, potrivit mediafax.ro.

Citește şi: LIVE TEXT - AMERICA ALEGE. S-au închis toate urnele! Donald Trump: Rezultatele alegerilor au fost 'fenomenale'

China este a doua economie din lume (după SUA), cu un PIB nominal de 14,5 trilioane dolari în trimestrul III. Din perspectiva PIB-ului nominal China a depășit Zona Euro anul trecut.

În industria prelucrătoare indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 0,6 puncte la 53,6 puncte în octombrie (maximul din ianuarie 2011), evoluție determinată de redinamizarea comerțului internațional și resimțirea mix-ului relaxat de politici economice.

Se evidențiază majorarea comenzilor noi (cea mai bună evoluție din noiembrie 2010), ceea ce exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei pe termen scurt, aspect confirmat și de ameliorarea componentei perspective pentru următoarele 12 luni (spre maximul din august 2014).

Totodată, companiile din industria prelucrătoare au creat locuri de muncă pentru a doua lună consecutiv în octombrie, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic.

De altfel, producția industrială a crescut pentru a șasea lună consecutiv în septembrie, cu un ritm anual în accelerare la 6,9% (maximul din martie 2019).

De asemenea, indicatorul PMI din sectorul de servicii a crescut cu două puncte lună/lună la 56,8 puncte în octombrie (maximul din iunie).

Accelerarea comenzilor noi și ameliorarea componentei perspective de evoluție (spre maximul din aprilie 2012) exprimă premise pozitive pentru dinamica sectorului terțiar (care reprezintă aproximativ 60% din economie) în trimestrele următoare.

Totodată, sectorul de servicii a creat locuri de muncă pentru a treia lună consecutiv în octombrie, cu cel mai bun ritm din septembrie 2019.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit a consemnat un avans lunar de 1,2 puncte la 55,7 puncte în octombrie, în zona maximelor din ultimii 10 ani.

În perioada ianuarie-octombrie indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 50.4 puncte, în scădere cu 1,2 puncte an/an, evoluție determinată de deteriorarea din sectorul serviciilor (cu 2,6 puncte an/an la 49,9 puncte), în contextul incidenței pandemiei și consecințelor acestui șoc.

Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare a crescut cu 0,3 puncte an/an spre un nivel mediu de 50,5 puncte în primele 10 luni din 2020. Cu alte cuvinte, industria prelucrătoare a accelerat comparativ cu perioada similară din 2019, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic.

În raportul macroeconomic de toamnă experții Fondului Monetar Internațional (FMI) previzionează decelerarea ritmului anual al PIB de la 6,1% în 2019 la 1,9% în 2020, urmată de accelerare la 8,2% în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.