Codul Fiscal, trimis de preşedinte la Parlament pentru reexaminare, stârneşte dispute între Opoziţie şi Putere. Premierul Victor Ponta vrea ca măsurile contestate de şeful statului să intre în vigoare cât mai repede, chiar şi prin ordonanţă de urgenţă. Liberalii îi cer să nu ocolească Parlamentul şi să dezbată Codul într-o sesiune extraordinară. Adoptarea măsurilor din Codul Fiscal separat, prin ordonanţe de guvern, ar fi o greşeală, spun economiştii.
„Acest gen de măsuri trebuie să aibă suportul întregii clase politice. Sunt măsuri care vor rămâne în economie pe întreg ciclul electoral şi economic, odată introduse va fi greu să le extragi din economie, aşa că ne trebuie un consens. Probabil că răspunsul este multă precauţie. Avem o promisiune de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, avem o promisiune de deficit de 1%, aşa că probabil aceste măsuri, de sustenabilitate, sunt mai potrivite, cred că un compromis între opinii este cea mai bună soluţie”, consideră Adrian Mitroi, analist economic, citat de Digi24.
Vezi şi: Cine l-a convins pe Iohannis să repingă Codul Fiscal
Reducerile de taxe cuprinse în Codul Fiscal ar urma să creeze un gol bugetar de 15 miliarde de lei anul viitor. În aceste condiţii, Executivul nu va avea suficienţi bani pentru a-şi tine toate promisiunile, spun economiştii.
„Mediul de afaceri şi omul de rând vor trăi cu teama că această măsura va putea fi întoarsă, va fi reversibilă. Următorul Guvern sau poate chiar acel Guvern se va răzgândi, deoarece nu are de unde să strânga suficienţi bani la buget pentru cheltuielile pe care le-a promis sau le-a angajat”, spune Bogdan Glavan, economist.
Una dintre cele mai importante măsuri din Codul Fiscal este reducerea TVA de la 24 la sută la 19 la sută. Consiliul Fiscal consideră că este o scădere agresivă, care nu va putea fi compensată prin alte încasări.