Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eduard Burghelea, managerul Bacău Fest Monodrame: 'Teatrul este o artă vie'

radioeasy.ro
bacau fest

Teatrul este o artă vie şi are nevoie de contact şi de relaţia directă dintre actor şi public, a afirmat, managerul Teatrului Municipal Bacovia, Eduard Burghelea, în deschiderea celei de-a XXVIII-a ediţii a Bacău Fest Monodrame.

"Acest festival este unul de tradiţie pentru teatrul băcăuan. Este pentru prima oară pentru mine când organizez un festival şi îmi doresc să ofer continuitate atât teatrului cât şi festivalului de recitaluri dramatice, Bacău Fest Monodrame. Este foarte important pentru actori în primul rând să fie în dialog direct cu publicul şi mi se pare că festivalul Bacău Fest Monodrame oferă posibilitatea artiştilor care doresc să se afirme şi care doresc să comunice căutările lor", a declarat managerul Eduard Burghelea, pentru AGERPRES.

El a precizat că pentru ediţia din acest an au fost foarte multe înscrieri, atât din ţară, cât şi din străinătate.

"Am avut parte de foarte multe înscrieri, atât din ţară cât şi din străinătate, şi am rămas surprinşi de toate aceste solicitări. Am avut concurenţi din New York, din Mongolia, Bulgaria, Spania, Brazilia, practic festivalul, ţinând cont că este a 28-a ediţie, a rămas de actualitate pentru lumea teatrului", a mai spus Burghelea.

Potrivit acestuia, ediţia din acest an a Bacău Fest Monodrame are un program foarte încărcat şi foarte divers.

"Am încercat să ne adresăm mult mai mult şi publicului nespectator de teatru, fiindcă m-am izbit încă de la începutul organizării de această părere cum că monodramele ar fi ceva automat foarte trist şi foarte sumbru, şi toată lumea are această părere. Vreau să schimbăm un pic şi vreau să readucem monodramele în prim plan, atât în teatrul băcăuan cât şi în teatrul românesc", a mai spus Eduard Burghelea.

Actorul Alex Bogdan, membru în juriul concursurilor one-man şi one-woman show alături de actorul Adrian Titieni şi criticul de teatru Alina Epîngeac, a afirmat că "teatrul în general este o formă extrem de periculoasă pentru orice fel de societate, depinde din ce parte a teatrului eşti ca să priveşti fenomenul". "Din partea publicului este ceva care te înalţă, care te încântă, care poate să fie un liant între tine şi tine. De partea cealaltă, dacă eşti în opoziţie, teatrul poate să devină un instrument periculos şi atunci el cade în capcana de a nu fi finanţat. Faptul că acest festival rezistă şi că el este chiar o ciudăţenie în peisajul cultural din ţara asta, e o dovadă că se poate oriunde şi nu se poate oricum, şi la zece ani distanţă de momentul în care eu am câştigat marele trofeu, sunt mândru că acum sunt în calitate de juriu", a argumentat Alex Bogdan.

Criticul Doru Mareş, membru în juriul concursului de dramaturgie-mondramă alături de criticul de teatru Monica Andronescu şi actorul Adrian Nicolae, a apreciat că teatrul băcăuan are nevoie de un astfel de festival.

"Cred că la Bacău, şi cu acest festival, lucrurile se îndreaptă către o stare de normalitate. (...) Cred că orice teatru are nevoie de un festival ca de un tip de locomotivă, fără a uita că la fel de importante sunt şi vagoanele numite spectacolele. Cred că festivalul acesta este o ciudăţenie care trebuie dusă mai departe", a declarat Doru Mareş.

Totodată, primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, a ţinut să sublinieze că programul festivalului cuprinde şi spectacole outdoor, adresate publicului larg.

"Pentru prima oară în doi ani de zile nu mai respirăm într-o mască, ci respirăm cultură. (...) Avem o săptămână nu doar cu spectacole în sală, ci şi cu spectacole outdoor pentru publicul larg", a spus primarul Stanciu Viziteu.

Prima zi a Bacău Fest Monodrame a continuat cu cea mai recentă premieră a stagiunii, spectacolul "Insecte", regia Mădălin Hîncu, cu Eliza Noemi Judeu, Bianca Babaşa, Minodora Broscoi, Vlad Nicolici, Tudor Hurmuz, Dumitru Rusu şi Ştefan Huluba în distribuţie.

Festivalul, care se va încheia pe 23 octombrie, include concursul one-man/one-woman show, recitaluri extraordinare şi o serie de evenimente outdoor, gratuite pentru publicul larg.

Invitaţii ediţiei din acest an sunt Claudiu Bleonţ, cu "Paracliserul" (18 octombrie), Răzvan Vasilescu, "Cu o singură viaţă" (19 octombrie) - ambele producţii ale Teatrului Dramaturgilor Bucureşti, Dan Badea, cu show-ul său de stand-up comedy (20 octombrie), Teatrul "Alexei Mateevici" cu spectacolul-manifest "Să le spunem pe nume" (21 octombrie), Florin Piersic Jr. cu "Freak Show vol. 2" (22 octombrie) şi "Plugarul şi moartea", cu Călin Chirilă, regia Silviu Purcărete, spectacol al Teatrului Naţional din Iaşi, care a obţinut premiul UNITER 2022 pentru "Cel mai bun spectacol" şi Premiul pentru creativitatea video design-ului şi mapping-ului, oferit lui Andrei Cozlac (23 octombrie).

Din juriul concursurilor one-man şi one-woman show fac parte, în acest an, actorul Adrian Titieni, criticul de teatru Alina Epîngeac şi Alex Bogdan, actor şi regizor, fost câştigător al Galei Star în 2012.

În concurs vor intra Carlota Berzal - spectacolul "Ofelia Vegetariana" (Spania); Martina Peneva - spectacolul "I won" (Bulgaria); Blanca Doba - spectacolul "Eu râmân" (Teatrul "Maria Filotti" Brăila); Nicholas Caţianis jr - spectacolul "Râd nervos" (Teatrul "Maria Filotti" Brăila); Petronela Buda - spectacolul "Uşa e deschisă" (Teatrul "Fani Tardini" Galaţi); Puskás László - spectacolul "Agamemnon" (Teatrul "Csíki Játékszín" Miercurea Ciuc); Sorina Maria Melean - spectacolul "Eu Sorina" (Studentă anul II Licenţă - Artele spectacolului, actorie, Universitatea de Arte Târgu Mureş).

Accesul la reprezentaţiile din concurs este gratuit.

Spectacolele vor avea loc zilnic atât la Teatrul "Bacovia", Sala Petru Valter, cât şi la Teatrul de Vară.

Juriul Concursului de Dramaturgie - Monodramă, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, îi are în componenţă pe criticul de teatru Monica Andronescu, criticul Doru Mareş şi actorul Adrian Nicolae.

Finaliştii sunt Teodora Savu, Andrei Măjeri şi Radu Popescu.

Juriul va decide câştigătorul premiului în urma vizionării spectacolelor-lectură în cadrul festivalului, în fostul Cafe de Theatre.

În acest spaţiu mai sunt programate colocviile "Adolescenţă. Teatru. Comunitate" şi "Actorul după absolvire. Lumini şi umbre ale învăţământului".

Spectacolele extraordinare vor avea loc la sediul teatrului, cu începere de la ora 18,00.

În fiecare seară, în Piaţa Tricolorului vor avea loc concerte, cu începere de la ora 20,00 - Maria Buză şi Taraful George Pătraşcu (17 octombrie), Corina Sîrghi şi Taraful Jean Americanul (18 octombrie), Impro Show cu Backstage Boys (19 octombrie), Monica Odagiu şi Vlad Nicolici (20 octombrie), jazz cu Nadia Trohin şi Mircea Tiberian (21 octombrie). Pe 22 octombrie invitatul special este Byron, iar festivalul se încheie tot în Piaţa Tricolorului, pe 23 octombrie, cu Damian Drăghici & Brothers.

Accesul la show-uri este gratuit.

Pe 22 octombrie, Teatrl Oriunde va prezenta show-ul "Farse medievale în stil nemedieval" într-un mod inedit, sub forma unei caravane cu teatru care va fi prezentă în Parcul Cancicov: 11,00 - 12,00, Parcul Catedralei: 14,00 - 15,00 şi Piaţa Tricolorului: 17,00 - 18,00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.