Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efecte DURE ale confictelor din întreaga lume: Prețul petrolului a 'EXPLODAT'

sonda petrol

Cotația barilului de petrol Brent a crescut luni la bursa ICE Futures din Londra cu 3%, ajungând la închidere la valoarea de 59,02 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, pe fondul majorării cererii și al tensiunilor geopolitice, transmite BBC.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude a crescut cu 1,56 dolari, ajungând la la valoarea de 52,22 dolari.

Citește și: Ungaria intervine în scandalul dintre România și Ucraina. Avertismentul Budapestei pentru Petro Poroşenko

"Reducerea producției începe să funcționeze și reechilibrarea este în desfășurare", a apreciat Gene McGillian, de la Tradition Energy.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va închide conducta prin care Kurdistanul irakian exportă petrol în Turcia și pe piețele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau la un referendum cu privire la independență. Aceste tensiuni, alături de majorarea cererii, în special din China, au dus luni la creșterea prețul petrolului țițeiului pe plan global.

Reechilibrarea pieței petrolului înregistrează progrese mai lente decât se estima, dar procesul va accelera în semestrul doi din 2017, a afirmat recent secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.

Acesta a menționat creșterea semnificativă a cererii de țiței, reducerea producției în conformitate cu acordul încheiat de țările membre OPEC și statele producătoare din afara cartelului și majorarea stocurilor în SUA printre motivele accelerării reechilibrării pieței petrolului în semestrul doi din 2017.

Citește și: Fiscul a băgat 'FRICA' în multinaționale: Aproape toate companiile din România sunt ÎN GARDĂ din cauza controalelor ANAF

Recent, producătorii de țiței din afara Organizației Statelor Exportatoare de Petrol au decis să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producției de țiței.

În luna decembrie 2016, țările membre OPEC și alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-și reducă producția combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca în perioada iunie 2017 — martie 2018 producția combinată să fie redusă cu 1,8 milioane de barili pe zi, anunță Agerpres.

Reducerea producției de petrol a OPEC a permis prețului la petrol să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Însă, creșterea prețului a dus și la creșterea producției de petrol de șist a SUA, țară care nu participă la discuțiile pentru reducerea ofertei de țiței, ceea ce încetinește procesul de reechilibrare a pieței.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.