Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EFECTELE pestei porcine: Agricultorii se tem că vor fi nevoiți să își ardă culturile. Ce le transmite Petre Daea

www.agerpres.ro
bătrâni agricultură

Agricultori din județele Galați și Brăila au declarat pentru MEDIAFAX că implementarea ordinului privind combaterea răspândirii virusului pestei porcine la culturile agricolear putea duce la falimentarea marilor fermieri, în lipsa unui ajutor de la stat, iar măsurile sunt foarte greu de aplicat. Ministrul Agriculturii susține că nu se pune problema incendierii culturilor.

„Eu cred că ordinul se va aplica, a fost ținut ascuns câteva zile, apoi l-au scos, cred că este ca la porci, nu-ți dă de ales. Nu știu ce înseamnă pentru afacerea mea, eu am niște socoteli foarte clare, vă spun sincer că nu știu ce va fi și cum voi trece peste asta. Sper să nu se ajungă până acolo, dar nimic nu ne mai uimește. Teoretic, dacă statul ne plătește producția, nu ne afectează, dar încă nu știu cum se va face, ce valoare au despăgubirile, când se dau, dacă se dau. Dacă trecem peste aspectul ăsta, cred că foarte mult de suferit va avea și pământul. Focul va avea efecte asupra mediului, gândiți-vă cât fum va fi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, agricultorul brăilean Mihai Mocanu.

Nici fermierii gălățeni nu văd cu ochi buni măsurile anunțate de Ministerul Agriculturii și spun că acestea sunt foarte greu de aplicat în zonele în care există turme mari de porci mistreți. Totuși, dacă se va ajunge la soluții extreme, agricultorii așteaptă despăgubiri de la stat.

„Culturile acum sunt verzi, floarea soarelui, porumbul și soia, toate sunt verzi. Acum nu avem cum să le dăm foc, nu am citit încă ordinul Ministerului Agriculturii, dar chiar dacă se găsesc urme de mistreți, culturilor nu le putem da foc. Recoltarea o vom face peste aproximativ o lună, noi suntem pe baltă, recoltarea se face în septembrie. Înțeleg că atunci nu vom putea recolta și trimite producția în alte părți dacă vom găsi urme de mistreți bolnavi de pestă porcină. Ferma noastră se află în Lunca Prutului, mistreți sunt peste tot în Luncă, zona este împânzită, probabil, urme vor fi peste tot. Asta înseamnă că trebuie să renunț la tot? Pesta porcină nu este foarte departe de noi, mistreții sunt foarte mulți, dacă îmi cer să dau foc, aștept să fiu despăgubit”, a declarat fermierul gălățean Bogdan Dediu.

Fermierii au făcut calcule și au aflat că într-o zonă împânzită de mistreți cu pestă porcină pagubele ar fi enorme și, probabil, vor duce afacerile în faliment dacă statul nu va oferi ajutoare.

„Ferma este de mărime medie, peste o mie de hectare. Eu trebuie să plătesc arendă, am avut cheltuieli cu înființarea culturilor. În toamnă, după recoltare trebuie să plătesc îngrășămintele, pesticidele, sămânța. Mai sunt creditele la bancă și proiectele europene cu termene de respectat, dar și salariile angajaților și alte cheltuieli. Un calcul rapid îmi arată că situația este de speriat. Un mistreț acoperă zone mari, zeci de kilometri pe noapte. Să spunem că distruge o solă de 20 de hectare, lasă urme peste tot și sola devine zonă contaminată. Calculul pentru o producție estimată de 10 tone de porumb la hectar arată că paguba poate fi de 30 de mii de euro la o solă. Calculul depinde de mulți factori, poate fi mai mult, poate fi mai puțin. Dar este vorba despre un singur porc. Mai mulți porci, ce pagube vor face? Noi nu ne opunem, dar trebuie să luăm măsuri cu cap, nu haotic. La fel și cu dezinfectarea utilajelor. Nu știm ce înseamnă, de 20 de ani de când suntem în această afacere nu ne-am lovit de problema asta. Ne vom informa, o vom face dacă trebuie, dar totul cu cap, nu dăm foc și am terminat”, a precizat Bogdan Dediu.

Ministrul Agriculturii  a infirmat însă informația potrivit căreia proprietarii culturilor afectate de pesta porcină vor fi obligați să își ardă culturilor, menționând că acestea se vor neutraliza cu o substanță specifică.

"Nu e vorba de cultură, e vorba de plantele respective. Plantele afectate nu se culeg, se neutralizează cu o substanță specifică biodegradabilă, nu se dă foc. Unde vedeți că se dă foc? Acest ordin e din dorința de a pune capăt răspândirii bolii. Mă închin cu mâinile amândouă pentru acest interpretări că nu au legătură cu ordinul pe care l-am dat", a declarat Petre Daea la Antena 3.

Este vorba despre un ordin semnat de ministrul Agriculturii privind combaterea răspândirii virusului pestei porcine la culturile agricole.

ANSVSA a anunțat existența a 547 de focare de pestă porcină, în 98 de localități din județele Tulcea, Costanța, Brăila, Galați, Ialomița, Bihor, Sălaj și Satu Mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.