Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul de bumerang a lovit China: fenomenul care a declanșat alarmele la Beijing

rdi.org
cenzura-china

Aproape fiecare țară din lume se bazează pe mâna de lucru ieftină și produsele care sunt livrate din China. În timpul pandemiei de Covid-19, China și-a arătat forța, asta pentru că toată lumea comanda produsele medicale din China. Pandemia a trecut, iar mai marii lumii au început să realizeze că dependența față de o singură țară îi conferă acesteia puteri mult prea mari, iar în prezent exporturile Chinei se prăbușesc în ritm accelerat.

China a înregistrat în iulie un declin al exporturilor de 14,5%, faţă de un an în urmă, în timp ce importurile au scăzut cu 12,4%, calculate în dolari americani, rezultatele fiind sub aşteptările analiştilor, transmite CNBC.

Un sondaj Reuters a prognozat o scădere de 12,5% a exporturilor în iulie faţă de un an în urmă, în dolari americani. Se preconiza că importurile au scăzut cu 5% în acea perioadă, potrivit sondajului.

SUA au dat semnalul renunțării la ”chinezării”

Exporturile Chinei către SUA au scăzut cu 23,1% faţă de an în iulie, în timp ce cele către Uniunea Europeană au scăzut cu 20,6%, a arătat analiza CNBC a datelor vamale.

Exporturile către Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est au scăzut cu 21,4%, potrivit datelor.

Importurile Chinei din Rusia s-au redus cu 8,1% în iulie faţă de un an în urmă, arată datele.

O încetinire a creşterii economice în SUA şi alte economii majore a tras în jos exporturile chineze în acest an.

Între timp, cererea internă în Chinei a rămas slabă. Importurile de ţiţei ale Chinei au scăzut cu 20,8% în iulie faţă de un an în urmă, în timp ce importurile de circuite integrate au scăzut cu aproape 17%.

Scăderea comerţului din iulie se adaugă slăbiciunii recente a exporturilor şi importurilor Chinei.

Exporturile Chinei au scăzut cu 5% în primele şapte luni ale anului, faţă de un an în urmă, în timp ce importurile au scăzut cu 7,6% în acel timp.

Printre puţinele categorii de export cu valoare mai mare care au înregistrat o creştere semnificativă în primele şapte luni ale anului s-au numărat maşinile, uleiul rafinat şi genţi, valize şi recipiente similare.

Pentru importuri, celuloza de hârtie, produsele din cărbune şi uleiul vegetal comestibil au fost printre categoriile care au înregistrat o creştere semnificativă în perioada ianuarie-iulie faţă de un an în urmă.

Exporturile rămân o parte importantă a activităţii economice globale a Chinei, deşi ponderea acesteia a scăzut în ultimii ani.

O măsură oficială a activităţii de producţie din China a înregistrat o a patra lună consecutivă de contracţie în iulie.

Un sondaj similar realizat de Caixin pentru iulie a constatat că noile afaceri de export ale producătorilor s-au contractat în cel mai rapid ritm din septembrie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.