Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful deputaților PSD s-a DEZLĂNȚUIT după anunțul pe anticipate: Demers politicianist. Președintele și premierul să citească Constituția

simonis

Alfred Simonis a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că președintele Iohannis și premierul Orban ar trebui să citească Constituția, fiindcă avem un Guvern numit și nu există motiv pentru declanșarea anticipatelor, cu „excepția situației în care sunt conștienți că sunt incapabili să conducă țara”

Citește și: Andrei Caramitru, propunere INCENDIARĂ: toți pensionarii cu venituri peste 1200 de lei să fie obligați să plătească asigurări de sănătate

„Președintele și premierul ar trebui să citească Constituția României, unde scrie foarte clar că nu poate declanșa președintele sau premierul alegeri anticipate. Alegerile anticipate se declanșează într-o altă manieră, aceea în care nu avem Guvern și în 60 de zile, noul Guvern ne pică în Parlament. După aceea, președintele poate dizolva Parlamentul și să declanșeze anticipate. Or, în această situație în care Guvernul e desemnat în funcție, nu pot ei declanșa alegeri anticipate. Și atunci, îi trimtiem la Constituție să citească ce scrie acolo”, a declarat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, vineri, pentru MEDIAFAX.

Simonis e de părere că declanșarea anticipatelor reprezintă un demers politicianist. El a mai spus că un motiv pentru declanșarea anticipatelor ar fi faptul că Guvernul și președintele sunt conștienți că sunt „incompetenți” pentru a conduce.

„Pe de altă parte, e un demers politicianist. Într-o democrație consolidată nu faci alegeri când te avantajează sondajele, îți arată că poți câștiga, ci te interesează stabilitatea țării, care astăzi are un Guvern, de două luni de zile numit în funcție, nu e niciun motiv pentru declanșare, cu excepția situației în care cei de la Guvern și chiar și președintele Iohannis sunt conștienți că sunt profund incapabili pentru a conduce această țară și sunt convinși că până la finalul anului, cu ei la guvernare, vor sta mult mai rău în alegeri, și atunci, se gândesc să le facă acum, când pare că sunt favorizați”, a argumentat el.

Chestionat despre motivația de la baza acestor demersuri de declanșare, cum că este voința românilor, exprimată la europarlamentarele din mai, social-democratul a răspuns că „nu putem face în fiecare săptămână fotografia momentului” și să se organizeze alegeri de fiecare dată când cere electoratul.

„Și dacă peste un an de zile sau șase luni, românii vor vota invers, ce facem? Iar anticipate? Am avut alegeri parlamentare acum trei ani jumate. Ele sunt pe patru ani, am avut alegeri europarlamentare în 2019, în care într-adevăr, PNL a câștigat. Nu știm cum vor vota românii la parlamentare, dar chiar și așa, noi nu putem să ne uităm în fiecare săptămână sau lună la forografia momentului, la ceea ce vrea electoratul și de fiecară dată să facem alegeri pentru că electoratul vrea altceva. Se alege Parlamentul odată la patru ani și din patru-n patru ani, cetățenii pot să-și exprime dorința de a schimba sau continua cu un Guvern. Altfel, haideți să afcem alegeri din șase în șase luni, să vedem care e voința populației”, a motivat acesta.

Despre posibila demisie a premierului Ludovic Orban, Simonis consideră că „țara nu e un butic de stradă la care schimbi în fiecare zi conducerea” și spune că e iresponsabil, mai ales că atât premierul, cât și președintele și-au dorit numirea lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru.

„Un gest din partea premierului e a-și da demisia, înseamnă că trebuie să avem în 60 de zile două propuneri de prim-ministru care să cadă, adică, pe lângă faptul că este o iresponsabilitate, ne amintim cu toții cât de mult și-a dorit Ludovic Orban să devină premier, cât de mult și-a dorit președintele României ca Ludovic Orban să devină premier, a fost un vot în Parlament, s-a negociat cu toate forțele politice, adevărat, ad-hoc acolo, care a votat, și acum ce face, își dă demisia? Țara nu e o primărie de comună, adică nici la o primărie comună nu faci așa ceva. Nu e un butic de de stradă la care schimbi în fiecare zi conducerea”, a mai spus el.

Întrebat despre șansele ca parlamentarii care au ajutat la învestirea Guvernului să ajute la declanșarea anticipatelor, prin respingerea a două propuneri, Alfred Simonis a spus că se va crea instabilitate, iar Guvernul a fost învestit tocmai pentru a fi evitat acest lucru.

„Sunt două momente diferite, e adevărat, o serie de parlamentari, inclusiv colegi de ai mei, care au votat Guvernul pentru a nu fi instabilitate, dar alegeri anticipate tocmai asta înseamnă, instabilitate, nu putem folosi acest argument. Dacă atunci i-au convins pe colegii mei din Parlament să voteze Guvernul Orban ca să nu fie instabilitate cu un Guvern demis, astăzi, este exact inevrs, încearcă să creeze instabilitate prin respingerea a două guverne succesive”, a conchis el.

Ludovic Orban a anunțat, vineri, după discuțiile purtate cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, că a convenit cu șeful statului începerea procedurilor pentru declanșarea alegerilor anticipate. Premierul susține că a stabilit cu Klaus Iohannis ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu localele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.